Információk a Nemzeti Eszközkezelővel kapcsolatban állók részére

Tisztelt Érintett Lakosság!

Az ingatlanjuk visszavásárlásával, illetve a nyilatkozatok visszaküldésével kapcsolatosan - az alábbi tájékoztatást tesszük közzé:

A Nemzeti Eszközkezelő programban résztvevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló 2018. évi CIII. törvény alapján a Nemzeti Eszközkezelő fizetési kötelezettségeinek eleget tévő bérlői a 2019. év során dönthetnek arról, hogy

• vagy rendkívül kedvező feltételek mellett, vételér kedvezménnyel egy összegben megvásárolják az ingatlan;
• vagy hosszú távú részletfizetés mellett megvásárolják az ingatlant;
• vagy továbbra is bérlők maradnak, a jelenlegi feltételek mellett.

Egyösszegű vásárlás esetén a vételár megegyezik a NET Zrt. által az ingatlanért fizetett korábbi vételárral, csökkentve a bérlő által 2018. december 31-ig megfizetett lakbér összegével. Egyösszegű vásárlás esetén a vételár – jelzálog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel csökkenthető: Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban a kedvezmény mértéke 15 (tizenöt) százalék, más vidéki városban 25 (huszonöt) százalék, egyéb településen 35 (harmincöt) százalék. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

Részletvétel választása esetén a jelenlegi bérleti díjnak megfelelő összeg törlesztésére van lehetőség, ami átlagosan havi 11.160.-Ft, de a részletes megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot.

A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

A Nemzeti Eszközkezelő bérlői nyilatkozhatnak úgy is, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant és továbbra is bérlők maradnak, változatlan bérleti díj megfizetése mellett.

A törvény értelmében a fenti lehetőségekről a Nemzeti Eszközkezelő 2019. március 31-ig értesítette ki a határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkező mintegy 32 ezer ügyfelét.

A bérlőknek az értesítés kézhezvételt követő 60 napon belül – a levélben megküldött nyilatkozatok egyikét helyesen kitöltve – kell válaszolniuk a megkeresésükre. Amennyiben nem nyilatkoznak, akkor a jogszabályok értelmében 2019. július 1-jétől háromszoros bérleti díjat kell fizetniük.

Az ügyfelek nyilatkozattételének segítése céljából, és ezáltal a Kormány céljainak minél sikeresebb teljesülése érdekében a Nemzeti Eszközkezelő minden megyeszékhelyen ideiglenes jelleggel ügyfélszolgálati irodát (1122 Budapest, Városmajor utca 12-14.) hozott létre, amelyek kizárólagos feladata az ügyfelek tájékoztatása és segítése az ingatlanjuk visszavásárlásával kapcsolatos nyilatkozattétel és ügyintézés során.

honlapkészítés: dupai