Kezdődik a nyári időszámítás

2019. március 31-én kezdődik a nyári időszámítás. Vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órákat.
A nyári időszámítás október utolsó vasárnapjáig tart.

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén nagy többséggel megszavazta az óraátállítás eltörlését, a tagállamok nemzeti kormányainak pedig legkésőbb 2021-ig el kell döntenie, hogy a jövőben a nyári, avagy téli időszámítást használja-e?

A nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer, amellyel a helyi időt március végétől október végéig egy órával előre állítjuk a helyi időzóna idejéhez képest. A normál, azaz a téli időszámításhoz október utolsó vasárnapjától március utolsó vasárnapjáig térünk vissza. A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és az este tíz óra közötti periódus – megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni.

A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően – az energiahatékony fényforrások egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően is – már kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.

A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik - írja a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító ZRt.


Az óraigazítás hajnalán azok a belföldi vonatok, amelyek kettő óra előtt indulnak, már a nyári időszámításnak megfelelően, legfeljebb 60 perccel később érkeznek a következő állomásra. Egy Budapestről Szobra 2:05-kor érkező vonat 3:05-kor, egy Ceglédről Szolnokra 2:24-kor érkező vonat 3:24-kor fut be az óraátállítás miatt.

Az eredetileg kettő és három óra között induló belföldi személyszállító vonatokat három órakor indítják el. A Debrecenből Nagykerekibe 2:20-kor induló vonat 40 perccel, a Kiskunhalasról Kőbánya-Kispestre induló vonat 2:40 helyett 20 perccel, a Lajosmizséről a fővárosba közlekedő személyvonat pedig 15 perccel később, három órakor indul.

Az óraállítás Magyarország területén két nemzetközi vonatot érint. A Bécs–Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3:39-kor. A Bukarest-Bécs viszonylatú Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint 3 órakor indul tovább a Keleti pályaudvarra, illetve Bécsbe.

Néhány Budapestről induló nemzetközi vonat várhatóan egy órával később éri el a külföldi végállomást: Brassót a Corona IC, Bukarestet az Ister IC, Münchent és Zürichet a Kálmán Imre–Wiener Walzer EuroNight (EN), valamint Prágát és Varsót a Metropol EN. Körülbelül 60 perccel később érkezik meg Budapestre vasárnap reggel, illetve délelőtt Prága felől a Metropol EN, Bukarestből az Ister IC, Brassóból a Corona IC, Münchenből és Zürichből a Kálmán Imre–Wiener-Walzer EN vonat.

A Volánbusznál 2019. március 31-én (vasárnap) a 720-as és 735-ös vonalszámú éjszakai járatok – az óraátállítás miatt – az alábbiak szerint közlekednek:

A 2:15-kor Budapestről Érdre közlekedő 720-as autóbusz – a nyári időszámítás szerint – 3:15-kor indul.
Az Érd, Autóbusz-állomástól a Bem térre 2:40-kor nem induló autóbusz helyett a téli időszámítás szerint 1:40-kor közlekedő 735-ös, valamint a nyári időszámítás szerint 3:40-kor közlekedő 731-es vonalszámú járatokkal utazhatnak.


honlapkészítés: dupai