Előzzük meg a szabadtéri tüzeket!

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt az ország számos pontján gyulladt meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. Idén már 585 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesetek miatt.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületen végzett égetés engedélyhez kötött, így előzetesen engedélyeztetni kell a tűzvédelmi hatósággal a lábon álló növényzet, tarló, illetve a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék szabadtéri égetését.

A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

A kerti grillezés, bográcsozás megengedett, de feltétlenül készítsünk be mindig elég oltóanyagot!
Soha ne engedjük meg a gyerekeknek, hogy játsszanak a tűzzel és mindig magyarázzuk el nekik, hogy ez miért veszélyes!
A szabadban kijelölt tűzrakóhelyen van lehetőségünk tüzet gyújtani. A meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk itt is megfelelő mennyiségű oltóanyagról!
Mindig legyen nálunk tűzoltásra alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani!
Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.
Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság


honlapkészítés: dupai