Konyhai csodák a Tájház udvarán – VIII. Böllérfeszt Ecseren - új beszámoló és az eredmények

Már péntek délután, a sátrak felállítása, a technika beszerelése közben, a malacok érkezésekor is érezni lehetett, hogy nagy buli készülődik: a Tájház udvarának végében magasodó diófáig szinte alig maradt szabad terület: egyik oldalon a sátrak sorakoztak, a másikon pedig a hús feldolgozására szánt teret jelölték ki a szervezők.

Szombaton hajnali 6 órakor már egy felbolydult méhkasra emlékeztetett az udvar, egymásután érkeztek a konyhai eszközöket, edényeket, kannákat szállító autók, kerülgetve a beszerelő árusokat, a mit sem sejtő malacokat rejtő kalodákat, a friss kenyeret és pogácsát hozó „baráti” autókat, a zene-felszerelést és a Dankó Rádió élő közvetítéséhez szükséges munkatársakat, az egyenruhában készülődő Szabadtüzi Lovagrend zsűrijének tagjait.

Pontosan 6.30-kor kezdett visítani az első „halálra vált” malac, láthatta és hallhatta ezt a már ott sorakozó csapatok valamennyi tagja, na meg mindenki, aki ezen a hajnali órán a Dankó Rádiót hallgatta, az ország bármely pontján.

A húsfeldolgozás nagy lendülettel indult – mind a hat csapat óriási energiával és rutinnal lódult neki a versenynek. A hat induló csapat széles szakértelemről tett tanúbizonyságot: volt köztük rutinos társulat (pl.a „Leszúr-lak”), de volt köztük olyan is, amely most indult először (PreRöFitt). Ez utóbbi team tagjai – zömében – egy fitness- és szépségszalonban dolgozó hölgyek voltak, lelkesedéssel, kiváló díszítéssel, de szakértő böllérek irányításával tevékenykedtek. Rutinosnak nem voltak nevezhetők, lelkesnek és szorgalmasnak annál inkább!

Dél körül már „telt ház” volt, nyüzsögtek a csapatok sátrai körül a helybéli látogatók, a szomszéd településekről és a fővárosból érkezők. A legapróbbaktól a szépkorúakig – mindenki itt volt, aki kíváncsi volt egy versenyszerű disznóvágás izgalmaira, látványosságaira, a frissen sült vér, kolbász, pecsenye és toroskáposzta ízére. Közben a kövezett teraszon, 2 óra tájban Kiss Attila Andor, a Talent Tehetségkutató Énekstúdió dobogós előadója adott élő minikoncertet. Ő később a Tájhát tisztaszobájában a Dankó Rádió rögtönzött helyi stúdiójában is énekelt pár dalt élő adásban. Ebben a műsorban szerepelt még az Ecseri Gitáros énekkar, az Ecseri Dalárda és a Ward banda citeraegyüttes a Petruska tánccsoport kíséretében, valamint az Ecseri Nyugdíjasklub is, valamennyiüknek köszönjük, hogy
produkcióikkal öregbítették Ecser hírnevét, remek teljesítmény volt valamennyiük részéről!

https://www.facebook.com/mtvadankoradio/videos/1110837969118507/

16 órára végzett a (már törzsvendégnek számító) Szabadtüzi Lovagrend zsűrije az elkészült ételcsodák összehasonlításával, az értékeléssel, megkezdődött a várva-várt díjkiosztó – a pattanásig feszült idegekkel várakozó csapatok nagy örömére. Íme, az első helyezettek kategóriánként (a cikk hosszúsága miatt a második és harmadik helyezetteket nem sorolom fel, de nekik is gratulálunk!):

Fogópálinka -
1. helyezett : EKO Kft.

Forralt bor -
1. helyezett : Ecseri Jót-Evők

Legjobb toros süti -
1. helyezett : PreRöfitt

Különdíj a leghagyományosabb toroskáposzta elkészítésért : EKO Kft.
serleg, oklevél és meghívás a XV.PÜNKÖSD KIRÁLYÁNAK SZAKÁCSA FŐZŐ-, ÉS CUKRÁSZA SÜTEMÉNYSÜTŐ VERSENYRE, SKACH BÉLA EMLÉKÉRE ECSER, 2019. Június 08. Ecser Horgásztó

Különdíj a leghagyományosabb véres hurka készítéséért : Leszúrlak

A böllérek legjobbja - 1. helyezett : PreRöfitt

Legjobb hagymásvér - 1. helyezett : Ecseri ÖTE

Legjobb toros leves - 1. helyezett : Leszúrlak

Legjobb fehér hurka - 1. helyezett : Üllői VKSK

Legjobb kolbász - 1. helyezett: Pre Röfitt

A legízletesebben készült pecsenye - 1. helyezett: Pre Röfitt

Legjobb toroskáposzta - 1. helyezett: Ecseri ÖTE

Közönség díj, a legnépszerűbb csapatnak : Ecseri ÖTE

A Szabadtüzi Lovagrend Vándordíját a Pre Röfitt csapata nyerte el.

Ezúton is köszönjük a remek bulit, melyet Ecser Nagyközség Önkormányzata, az EKO Kft. és a Rábai Miklós Művelődési Ház stábja szervezett – és mely nem lehetett volna ennyire emlékezetes a résztvevő csapatok és segítőik, az odalátogató vendégek érdeklődése, a Dankó Rádió élő műsorát bonyolító stáb, a Böllérfeszt valamennyi fő- és mellékszereplőjének odaadó munkája nélkül.

Jövőre Veletek ugyanitt!

Szever Pál


honlapkészítés: dupai