Készülnünk kell a téli időjárási viszonyok következményeire! Hagyjanak helyet a hóekének!

Az Országos Meteorológia Szolgálat 2018. december 15-ére, szombatra I. fokú figyelmeztetést adott ki Pest megye területére havazás miatt. Az előrejelzések szerint 12 óra alatt 5 cm-t meghaladó mennyiségű friss hó hullhat. A jelenlegi információk szerint a havazás a péntekről szombatra virradó éjszaka kezdődik és vasárnap délelőttig tart. A hóréteg vastagságát 10 cm-re becsülik. Havazás várható még december 17-én, hétfőn napközben is. Az előrejelzés valószínűsége 80 %.

Mivel hazánkban már ennél kisebb mennyiségű hó is okozott komoly fennakadásokat, mindenkinek fel kell készülni e az időjárás várható következményeire. Az alábbiakban olvashatják a Katasztrófavédelem jó tanácsait. Előtte azonban engedjék meg, hogy néhány helyi tapasztalatból kiinduló tájékoztatással szolgáljunk:

Készítsék elő otthon a hólapátokat, seprűket, síkosságmentesítő anyagokat. A járdákat sózni nem szabad, csak környezetbarát szer használható. (pl. Zeokal) A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdése szerint Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Felhívjuk a Tisztelt Ingatlantulajdonosok és Ingatlanhasználók figyelmét, hogy Ecser Önkormányzatának a köztisztaságról, a hulladékkezelésről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és a környezetvédelemről szóló 17/2005. (X.14.) számú rendeletének 6. § (1) c, pontja szerint kötelesek gondoskodni az ingatlannal határos járdaszakasz hó-eltakarításáról, síkosság-mentesítéséről.

Kérjük az autósokat, hogy álljanak be járművükkel az udvarukra! A szűkebb helyi utcákban ez különösen fontos! Az önkormányzati hóeke szélessége 250 cm, tehát ennél nagyobb hely kell neki, hogy elférjen az utakon. Ha a parkoló autók ennél kisebb helyet hagynak, máris beszorul az utcába. Mivel a Volvo hóeke vontatja a sószórót, tolatni vele igen nehézkes. A KRESZ 40. § (5) b, pontja szerint tilos megállni ahol a jármű és az úttesten lévő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad.

Nem lehet rendesen letakarítani az utakat, ha folyamatosan a parkoló autókat kell kerülgetni. Később majd a kocsi elmegy, körülötte marad a hókupac.

Számolni kell azzal, hogy a közösségi közlekedési eszközök nem menetrend szerint közlekednek. Valószínűleg korábban kell elindulni, vagy alternatív közlekedési lehetőséget keresni zavar esetén.

Kérjük az időseket síkos időben ne menjenek az utcára, de vigyázzanak az udvaron is. Sajnos minden évben történik olyan baleset, mikor az idős ember a saját udvarán csúszik el, szenved töréses sérülést. Ilyenkor nagy segítség lehet a nála lévő mobiltelefon, vagy a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás készüléke.

A gépkocsivezetők lassabban, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek! Hagyjanak nagyobb követési távolságot, hiszen síkos úton a fékút is növekedik. Gyakran látni, hogy sokan úgy közlekednek, mint a nyári melegben, kis követési távolságot tartva, nagy sebességgel. Ez életveszélyes!
Csak megfelelően felkészített, téli gumival ellátott autóval vágjanak neki az útnak, ha az feltétlenül szükséges.

Az Ecseri Kommunális Szolgáltató Kft. eszközei működőképesek, dolgozói éjjel-nappali munkavégzésre be lettek osztva, havazás esetén gépi és kézi erővel tisztítják majd a rájuk vonatkozó szakaszokat.
Kérjük, olyan miatt ne tegyenek panaszt, hogy a hóeke az útról a havat a házuk elé tolta, fizikailag nem tud másképpen tenni, az úttestről a padka felé kotor.

Összefogással és türelemmel úrrá tudunk lenni az esetleges gondokon.


Polgármesteri Hivatal

lakossagi_tajekoztato_tel.pdf

színes grafika téli laktáj...pdf


honlapkészítés: dupai