Közösen a biztonságos Adventért - 2018

A Pest megyei rendőrök sajtótájékoztató keretében, bűnmegelőzési tanácsokkal és a jellemző bűnelkövetési módok bemutatásával hangsúlyozták a prevenció lehetőségét és jelentőségét az adventi időszakban. Figyeljenek egymásra, vigyázzanak értékeikre!

Elkezdődött az adventi időszak, így Pest megye területén – különösen az agglomerációs övezetben lévő – bevásárlóközpontok forgalma jelentősen megnőtt.

Az ünnepek közeledtével a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is fokozott figyelmet fordítanak a közutak forgalmára, a vásárok környékén és a bevásárlóközpontoknál lévő parkolókra, valamint az üzletsorokra egyaránt. Az állampolgárok a készülődés hevében gyakran figyelmetlenebbek, a közlekedés során pedig türelmetlenebbek. Az ünnepi forgatag, a nagy tömeg lehetőséget kínál az alkalomszülte zsebtolvajoknak és az autófeltörőknek is.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a Dunakeszi Rendőrkapitányság munkatársaival együttműködve 2018. december 8-án, a „Közösen a biztonságos Adventért” elnevezésű bűnmegelőzési kampány nyitórendezvényével hívta fel a vásárlók figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre, valamint tanácsokat adtak a rendőrök azok elkerülésére. A bűnmegelőzési szakemberek jellemző bűnelkövetési módok bemutatásával hívták fel a figyelmet a prevenció fontosságára. Mindeközben a „Mikulás” apró ajándékkal kedveskedett a gyerekeknek.

Kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat!

Pénztárcájukat, értékeiket, irataikat ne a táskában, hanem a kabát belső zsebében tartsák! Ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal kézitáskát, vagy azt tartsák zárt állapotban, lehetőség szerint szorosan a testük mellett!
A bevásárlókocsira ne tegye se a táskáját, se a kabátját, mert egyetlen pillanat is elég ahhoz, hogy az abban lévő értékeket elvegyék!
Ne vigyen több készpénzt magával, mint amennyire előre láthatólag szüksége lesz a vásárlás során!
Bankkártyájára is vigyázzon, ne tartsa mellette a PIN kódot! Mielőtt pénzt vesz fel, figyeljen arra, hogy ne álljon Ön mögött senki!
Napjainkban egyre többen vásárolnak internetes webáruházakban. Ebben az esetben is legyenek óvatosak a személyes adataik és bankkártyájuk adatainak megadásakor! Nézzék át a webáruház működési szabályzatát és a fizetési feltételeket, ha lehet, válasszanak utánvételes fizetést és figyeljenek a visszavásárlási garanciára. Ha bankkártyával fizet, válasszon olyan internetes áruházat, ahol a fizetés valamely pénzintézet internetes oldalán keresztül történik!
A parkolókban hagyott autóval kivilágított helyen, ha lehet őrzött parkolóban álljon meg! Az utastérben ne hagyjon látható helyen értékeket, műszaki cikkeket! A már megvásárolt ajándékot a vásárlást követően a csomagtartóba tegye be!
Ellenőrizzék, hogy valóban bezárták-e a járművet! Az ablakokat mindig húzzák fel!
A jármű indítókulcsát is nehezen hozzáférhető helyre tegye el! A nadrág hátsó zsebe nem biztonságos.
Az áruházak parkolóiban ilyenkor megjelennek az adománygyűjtők és az értéktelen, jellemzően bóvli tárgyakat kínáló árusok. Ezeknek a személyeknek a pénzünk megszerzésén kívül gyakran céljuk az is, hogy adatainkat megszerezve később bejussanak a lakásunkba. Legyünk óvatosak!
Ha vásárolni indulnak, arra is fordítsanak fokozott figyelmet, hogy a lakás nyílászáróit megfelelően zárják be. Amennyiben riasztóberendezés is van az ingatlanban, induláskor azt élesítsék!
Ha hosszabb időre utazik el az ünnepek idején, ha lehetséges kérje meg a szomszédját, barátját, hogy néhány naponként menjen be a lakásba, kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a postaládáját!
A Pest megyei rendőrök a szükséges mértékben segítik a forgalmat az üzletközpontok környékén és járőröznek azok parkolóiban.

Amennyiben rendőri segítségre van szükségük, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107-es illetve 112-es segélyhívó számok valamelyikén!

Legyenek türelmesek, vezessenek óvatosan!


Pest megyei Rendőr-főkapitányság


honlapkészítés: dupai