Vasúti korszerűsítés

2018. november 15. és 2019. december 31. között az Ecseren áthaladó 120/a. jelű, Budapest – Újszász – Szolnok vasúti fővonalon korszerűsítési munkák folynak a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. 2017/S 160—329640. számú pályázati kiírásának nyertese, a Prolan Irányítástechnikai Zrt. fővállalkozásában.

A projekt részeként a vasútvonal állomásait központi forgalomirányításba vonják, korszerű, valós közlekedési információkra épülő hangos és vizuális utastájékoztató berendezést építenek, modern adatátviteli és kommunikációs hálózat kiépítésével fokozzák a vasúti közlekedés megbízhatóságát.

A beruházásról röviden:

Jelen munkák keretében a MÁV Zrt. 120/a. jelű, Rákos – Újszász – Szolnok vasútvonalán a forgalomirányítás központosítása, a biztosítóberendezések távvezérlésének kialakítása valósul meg.

A távvezérlés, azaz a központi forgalomirányítás létesítése az utazóközönség számára a szolgáltatási színvonal emelkedését eredményezi, többek között az alábbiakon keresztül:

- növekszik a menetrendszerűség, a pontosság, mivel a teljes szakasz irányítása egy központból, valamennyi vonali információ birtokában történik;
- korszerűsödnek a vonalszakasz állomásain és megállóhelyein található hangos és képi utastájékoztató berendezések, melyek a továbbiakban közvetlenül a vonatforgalmi adatokból nyerik az információkat, így az utasok pontosabb tájékoztatást kapnak;
- a távvezérelt váltófűtési rendszer kiépítésével a vonalszakasz rendelkezésre állási mutatói javulnak a téli időszakban;
- az önműködő térvilágítás kiépítése az energiahatékonyságon túl az utazóközönség számára is nagyobb komfortot biztosít;
- az állomás utasforgalommal kapcsolatos helyiségeiben kiépülő új tűz- és vagyonvédelmi rendszer fokozza a biztonságot és az utasok jobb, kulturáltabb körülmények között várakozhatnak.

Jelen beruházás elsősorban a technológiai rendszerek korszerűsítésére irányul, így nem tartalmaz pályaépítési vagy jelentős földmunkával járó munkákat.

A kivitelezés ideje alatt a felmerülő kérdések esetén a kivitelező az alábbi elérhetőségeken keresztül nyújt tájékoztatást az érdeklődőknek.

Projektiroda címe:
Prolan Irányítástechnikai Zrt. 2011 Budakalász, Szentendrei út 1-3.
Telefon: 06-20/954-31-00
E-mail: info@prolan.hu
A panaszokat csak írásban lehet benyújtani:
Információ: www.nif.hu


honlapkészítés: dupai