14 napjuk van a gazdáknak bejelenteni a sertéstartást

Tisztelt Sertéstartók!

Az Országos Főállatorvos 3/2018. sz. határozatában foglaltak szerint monori, vecsési és nagykátai járás településeinek területe afrikai sertéspestis szempontjából magas illetve közepes kockázatúnak minősül. A hazai és a szomszédos országok járványhelyzetének romlása miatt fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a vírus ne terjedjen át a házi sertés állományokra.

Hazánkban ezidáig csak vaddisznóban került megállapításra a betegség, de a megállapítás helyszínei egyre közelednek térségünk felé és a környező országok járványhelyzetét látva, ott sem sikerült a házi sertésekre történő terjedést megakadályozni, mindezekért szükséges újabb járványügyi intézkedéseket tenni.

Az illetékességi területen minden sertéstartót tájékoztatni kell az aktuális járványhelyzetről a sertéstartótól elvárható járványvédelemről, szükség szerinti intézkedésről.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy fel legyenek derítve mindazon sertéstartók, akik tevékenységükkel nincsenek regisztrálva az állategészségügyi hatóság nyilvántartásaiban, mert mindezek hiányában a sertéstartó kizárja magát az esetleges állami kártalanításból.

Felhívjuk a település lakosainak figyelmét, hogy a közzétételt követő 14 napon belül még lehetőségük van jogkövetkezmények nélkül bejelenteni a Pest Megyei Kormányhivatal Monori Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályához az eddig nem regisztrált sertéstartást.

Monori Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály
Cím: 2200 Monor, Városi Piac 41.
2201 Monor, Pf.: 134.
E-mail: monor-elelmiszer@pest.gov.hu
Telefon: (29) 611-780
Fax: (29) 611-782
Mobil: 20/556-5655
Illetékesség: Monori járás, Nagykátai járás, Vecsési járás
Félfogadás:
Hétfő: 09:00 – 12:00
Szerda: 09:00 – 12:00
Péntek: 09:00 – 12:00

A következő napokban az Ecseri Polgármesteri Hivatal munkatársai összeírást és adatgyűjtést végeznek a sertéstartóknál.

A mellékletben tájékoztatót olvashatnak a jó sertéstartási gyakorlatról.

showAttachments2.pdf


honlapkészítés: dupai