Sajnos nem lehetünk ott mindenhol

Meglepő kisfilmmel hívja fel a rendőrség a gépjárművezetők figyelmét a gyalogos-átkelőhelyek környezetében a gyalogosokkal szembeni helyes magatartásra. A tájékoztatás apropóját az adja, hogy 2018. első félévében 440 zebrán átkelő gyalogost gázoltak el.

A KRESZ 43. § (1) szerint: Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.
(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
(3) A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

Legyen ez gyakorlat nálunk is!

A rendőrségi kisfilm a youtube.com oldalon tekinthető meg. Címe: Sajnos nem lehetünk ott mindenhol


honlapkészítés: dupai