Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a fiatalkorúak védelmében

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya kiemelt figyelmet fordít a fiatalkorúak egészséges testi, lelki, szellemi és erkölcsi fejlődésének védelmére, amely össztársadalmi érdek.

Évről évre visszatérő jelleggel vizsgálják a fogyasztóvédelem munkatársai a fiatalkorúak védelmét szolgáló jogszabályi rendelkezések betartását az egész éven át tartó témavizsgálat keretében. A 18. életévüket be nem töltött személyek megóvása érdekében elengedhetetlen a fiatalkorúak dohánytermékekkel és alkoholtartamú italokkal történő kiszolgálásának ellenőrzése, így ezt a hivatal munkatársai visszatérően elvégzik.

A legutóbbi ellenőrzések alapján a kifogási arány 80%-os volt. A Nemzeti Dohányboltokban tartott ellenőrzések alapján a fiatalkorú közreműködő személyek dohánytermékkel történő kiszolgálási aránya 50%-os, a vendéglátó-ipari egységekben, valamint a kereskedelmi egységekben a kiszolgálási és kifogásolási arány 100%-os volt.

A hatóság a szúrópróbaszerű ellenőrzések során összességében 850.000 Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, a Nemzeti Dohányboltokat üzemeltető vállalkozások esetében esetenként 30 napra megtiltotta a dohánytermékek forgalmazását.

(Pest Megyei Kormányhivatal)


honlapkészítés: dupai