Európai Uniós szabályozás miatt változik a légijárművek szabvány műszeres indulási eljárása

A törvényes és biztonságos légiközlekedés biztosítása érdekében új műszeres szabvány indulási eljárásokat (SID) dolgozott ki a HungaroControl Zrt., amelyek 2018. augusztus 16-tól lépnek életbe. A SID eljárások módosítását a változó európai uniós jogszabályi környezet indokolta. Az eljárások tervezésénél a szigorú szakmai szabályok mellett a környezetvédelmi és hatékonysági szempontok is figyelembe lettek véve. Az új eljárások a repülésbiztonság erősítésén túl várhatóan pozitívan befolyásolják Budapest és a környékbeli települések zajhelyzetét. A műszeres szabvány indulási eljárások bemutatására a HungaroControl Zrt. székházában került sor az érintett kerületek és települések vezetői előtt.

Az új műszeres szabvány indulási eljárások (SID) bevezetése a zajjal érintett budapesti kerületek és települések zajterhelését összességében pozitívan befolyásolja. Általánosságban kijelenthető, hogy a névleges nyomvonal pontosabb tartása a szabvány indulási eljárás egyenes szakaszaiban várható. A fordulók esetében a légijármű adott repülési paraméterei határozzák meg a valós nyomvonalak szóródását.

A 73/2010/EU bizottsági rendelet szerint a 2013. július 1. előtt közzétett és nem módosított légiforgalmi adatokat, illetve légiforgalmi tájékoztatásokat a rendelettel összhangba kell hozni, ezért szükségessé vált a meglévő eljárások felülvizsgálata. Az új eljárások kialakításánál a HungaroControl Zrt. a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO Doc. 8168 PANS-OPS) szigorú tervezési kritériumai szerint járt el és törekedett a növekvő forgalomhoz igazodó hatékonyabb és környezetkímélőbb működés biztosítására.

Az új műszeres szabvány indulási eljárásokat érintő koncepcióalkotási, eljárástervezési, validálási és hatósági engedélyeztetési eljárások közel egy éve elkezdődtek, melyben biztonságmérnökök, környezetvédelmi szakemberek és légiforgalmi irányítók is részt vettek. A SID eljárások kidolgozása a léginavigációs szolgáltatáshoz kapcsolódó szakmai szervezetekkel, a felügyeleti jogkört gyakorló hatósággal, továbbá a Budapest Airport Zrt. repülőteret üzemeltetővel való szoros együttműködésben történt.honlapkészítés: dupai