Jó tanácsok ingatlan-vásárlás előtt állóknak

A tavasz beköszöntével még inkább élénkebb lett az amúgy is pörgő ingatlanpiac. Sokan keresnek házat, lakást, telket. Nagyon komoly döntés ingatlant venni, ehhez szeretnénk néhány jó tanáccsal segítséget nyújtani.

Az Ecseri Polgármesteri Hivatalban szerzett tapasztalataink alapján állíthatjuk, hogy talán nincs mindenki tisztában az építési övezetek fogalmával. Most megpróbálom teljesen egyszerűen tájékoztatni azokat, akik telket, házat keresnek, hogy mire ügyeljenek ezen a területen.

A jogszabályok, Ecser tekintetében még a budapesti agglomeráció területrendezési tervéről szóló 2005. évi LXIV. törvény is, valamint Ecser szabályozási terve pontosan meghatározza, hogy melyik telek milyen övezetben van. Az övezetek lehetnek lakóövezetek, vegyes építési övezetek, gazdasági övezetek, üdülőterületek, különleges területek, közlekedési övezetek és közművek területei, zöldterületek, erdők, mezőgazdasági övezetek, vízgazdálkodási területek.

Mindegyikben meg van határozva, hogy beépíthetőek-e, milyen épületet lehet ott elhelyezni, illetve milyen tevékenységet lehet ott végezni.

Mindenképpen azt tanácsolom mindenkinek: vásárlás előtt tájékozódjon Polgármesteri Hivatalunkban arról, hogy annak a funkciónak, aminek ő vásárolni szándékozik ingatlant, megfelel-e a kiszemelt ház, telek. Óriási problémák keletkezhetnek abból, hogy például valaki vállalkozás céljára megvesz egy házat lakóövezetben, és a vásárlás után lesz tisztában vele, hogy oda engedélyt nem kaphat. Ugyancsak előfordul, az is, mikor lakófunkció céljára vesznek egy nem arra alkalmas telket. Tudom, az anyagiak korlátozó tényezők, és sokan úgy gondolják, hogy a nehézségeket át tudják hidalni, de ez nem mindig sikerül.

Ecser szabályozási tervei az interneten is elérhetőek a
www.foepiteszitarsulas.hu
oldalon.

Hivatalunk telefonszáma: 06-29/335-166
E-mail címünk: polgarmesterihivatal@ecser.hu

Barta Zoltán
jegyző

honlapkészítés: dupai