Bővül és megújul az Ecseri Cserfa Kuckó Óvoda

Ecser Nagyközség Önkormányzata sikeresen pályázott a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz a gyermekintézmény bővítésére és teljes megújítására. Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő örömmel tájékoztatta Gál Zsoltot, Ecser polgármesterét és Kéri Tiborné óvodavezetőt, hogy a Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter döntése értelmében Ecser 148.116.532-Ft támogatást kap. Az összegből az önkormányzati önerő segítségével bővül az intézmény férőhelyeinek száma új csoportszobával, valamint tornaszoba is létesül. Az épület kiegészül az előírásoknak mindenben megfelelő kiszolgáló helyiségekkel.

A Grassalkovich téren lévő Cserfa Kuckó Óvoda az ország egyik legrégebbi ilyen intézménye. Éppen 110 éve született döntés a kialakításáról. 1924-ben nyitotta meg kapuit. A II. világháborúban az épület károkat szenvedett. 1947-ben térhettek vissza a gyerekek az eredeti helyükre. Abban az időben a közétkeztetést is innen bonyolították le.
Az intézménybe jelenleg két csoportba 50 gyermek jár. A kicsik és a személyzet szűkösen fér el a jelenlegi épületben. Bár nagy gonddal tartják karban a helyiségeket, és az önkormányzat elmúlt időszakban felújításokat is végzett, gondot okoz sok funkció hiánya. A bővítés után több gyermeket tudnak majd felvenni az intézménybe. Megteremtődnek a sportolás feltételei. Korszerű melegítőkonyha épül, új vizesblokkok, öltözők. Olyan helyiségek is létesülnek, amelyek az egyéni fejlesztést teszik lehetővé.


/Háttér/

Több mint 7 milliárd forintot nyert el 40 Pest megyei önkormányzat óvodák építésére és felújítására - mondta el Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.
Hozzátette: a kormány Pest megye fejlesztését szolgáló programjának ötödik felhívására jelentős volt a túligénylés, így a tárca az eredeti támogatási keretösszeget 1,2 milliárd forinttal megemelte.
Ismertette: a felhívás fő célja a Pest megye területén található, férőhelyhiánnyal küzdő vagy elavult, esetleg leromlott műszaki állapotban lévő önkormányzati tulajdonú óvodák fejlesztése, megújítása és a szolgáltatások minőségének javítása.
Kifejtette: az óvodák férőhelyeinek fejlesztése és növelése a kormány családbarát intézkedéseinek részeként közvetlenül hozzájárul ahhoz is, hogy az édesanyák a jövőben még könnyebben egyeztethessék össze a gyermeknevelést a munkavállalással. A fejlesztések egyszerre szolgálják a gyermekvállalás feltételeinek javítását, a kisgyermeket nevelő szülők elhelyezkedésének elősegítését, és emellett a legfontosabb, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsük meg a gyermekek számára.
Az államtitkár közölése szerint az igényelhető legmagasabb támogatási összeg 400 millió forint volt. A pályázati felhívásra 76 pályázat érkezett be. A jelentős túligényre és a megalapozott szükségletekre tekintettel az NGM az eredeti 6 milliárd forintos keretösszeget megemelte 1,2 milliárd forinttal.
A megemelt, 7,2 milliárd forint keretből 40 Pest megyei településen javul az óvodai ellátás. A támogatásnak köszönhetően előreláthatóan 742 új óvodai férőhely létesül 1697 négyzetméteren és 4041 férőhely újul meg, tehát összesen közel 4800 óvodai férőhelyet érinthet a fejlesztés. Ezen felül 26 óvodai tornaterem/tornaszoba építése vagy felújítása és 34 óvodai udvar fejlesztése is megvalósulhat a támogatás segítségével - tájékoztatott.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Pest megye most a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít - Budapest átlagnál magasabb fejlettségi mutatói miatt -, ezért az ország más részeihez képest jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. Ennek ellensúlyozására a kormány a Pest megyei önkormányzatok és vállalkozások fejlesztéseire 2016 és 2021 között 80 milliárd forintos célzott, hazai költségvetési forrás biztosításáról döntött.


Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Kéri Tiborné óvodavezető és Gál Zsolt polgármester az óvoda előtt
honlapkészítés: dupai