Gallyazás a magasfeszültségű vezetékek alatt

Az ELMÜ Hálózati Elosztó Kft. megbízásából a GTS Investment Kft. 2018. március 12. és 14. között végzi Ecseren a 22 Kv-os vezetékhálózat alatt a fák gallyazását. A munkálatok a a lehető legkisebb mértékű zavarással járnak. A mellékelt térkép mutatja a hálózatok nyomvonalát.

Az ELMÜ tájékoztatója szerint a gallyazás a szabadvezeték-hálózatok mentén található növényzet ágainak, gallyainak eltávolítása, mely a hálózat biztonságos üzemeltetése érdekében elkerülhetetlen feladat. Azért van erre szükség, mert a szabadvezetékes hálózatot megközelítő hajtások balesetet (áramütést), illetve hosszabb-rövidebb szolgáltatás-kiesést okozhatnak.
A gallyazási övezet az elektromos légvezetékek feszültségszintje alapján kerül meghatározásra:
- Középfeszültségű szabadvezeték esetén a szélső vezetőktől:
- belterületen: 2,5 méter.
- külterületen: 5 méter.

Kisfeszültségű légvezeték esetén:
ha a vezeték szigetelt: 0,5 méter, ha szigeteletlen: 1 méter.

A villamosmű, így a szabadvezetékes hálózat biztonsági övezetében is csak olyan fákat szabad telepíteni, amelyek végső kifejlett állapotukban sem veszélyeztetik a vezetéket, és így az üzembiztonságot. Kérjük, csak olyan fákat ültessenek a vezetékek közelében, melyek kifejlett állapotban sem érik el el a 4 méteres magasságot. Az utcai vezetékhálózat és a mérőhely között elhelyezett csatlakozó vezetéket zavaró fák is jelentősen veszélyeztetik az ingatlan áramellátását, illetve kihatással vannak az üzemzavarok számának alakulására is.

A gallyazási munkát az ELMÜ Hálózati Kft. alvállalkozóval végezteti el. Kertészettel, parképítéssel foglalkozó szakértő cégek kapnak megbízást, melyek rendelkeznek kellő szaktudással (kertészeti, botanikai ismeretekkel) és a szükséges felszereltséggel.
A végeredmény azonban nem feltétlenül ugyanaz, mintha azt a növényzet tulajdonosa évente végezné el. Ennek oka, hogy az ELMÜ Hálózati Kft. célja elsősorban a biztonságos üzemeltetés.

gallyazás.pdf


honlapkészítés: dupai