Farsang az Andrássy utcai Óvodában

Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. Maga a szó német eredetű, "faseln" jelentése fecsegni.

Ebben az időszakában már az ókori Rómában is rendeztek álarcos felvonulásokat, zenés táncmulatságokat, úgynevezett Saturnalia ünnepet, a téltemetés-tavaszvárás jegyében. A mulatságok egy álló hétig tartottak, a szegényeket megvendégelték, a családtagok ajándékokat adtak egymásnak. Ilyenkor rendezték a kedvelt gladiátor viadalokat is. Latin nyelvterületen a 'carneval' szó a farsang megfelelője, jelentése a hús elhagyása. Más magyarázatok szerint azt a díszes szekeret nevezték carrus navalisnak, amelyet egykoron vidám, álarcos menet tolt végig Róma utcáin, innen a karnevál elnevezés. Magyarországon már Mátyás korában divatban voltak bizonyos itáliai mintákat követő álarcos mulatságok. Farsang ünnepéhez kötődik Magyarországon a népi színjátszás kialakulása. A különféle maszkos alakoskodásokból nőttek aztán ki a különféle dramatikus játékok. A legismertebb alakoskodó szokás magyar nyelvterületen a mohácsi busójárás.

A fent említett karneválok, mulatozások természetesen begyűrűztek az óvodai intézmények programjaiba is. Hiszen ezeken a farsangi napokon, mindenki az lehet, ami csak szeretne. A jókedv minden esetben garantált. Így volt ez február 9-én, az Andrássy utcai óvoda farsangi ünnepségén is. Szólt a zene, folyt a tánc. Farsangi fánkevő versenyt is rendeztünk, szörpivó viadalt űztünk és még Sanyi bohóc is ellátogatott hozzánk, hogy ünnepi kedvünket fokozza. A gyermekek örömmel mutatták be szebbnél-szebb maskaráikat és persze erre a napra a felnőttek is egy kicsit” kibújhattak saját bőrükből.

Andrássy utcai Óvodahonlapkészítés: dupai