A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

A szén-monoxid-mérgezés embert és házi állatot egyaránt fenyeget, ám a kockázat jelentősen csökkenthető a tüzelő, fűtő és főző berendezések rendszeres karbantartásával, a lakás megfelelő szellőzésének biztosításával, illetve azzal, ha olyan helyiségbe ahol nyíltlánggal üzemelő berendezés van, szén-monoxid-érzékelőt telepítünk. Az érzékelő csak akkor nyújt megfelelő védelmet, ha a használati utasításnak megfelelő helyen és módon telepítjük. Érzékelő vásárlás előtt tájékozódjunk a megvásárolható készülékekről, csak megbízható cégtől, minősített eszközt vásároljunk.

A szén-monoxid-mérgezés megelőzhető!

A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listáját itt találhatja:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=piacfelugyelet_szenmonoxid_erzekelok

Mi a szén-monoxid:

A szén-monoxid színtelen, szagtalan és íztelen gáz, mely a földgáz, fa, szén, faszén, fűtőolaj, parafin, benzin, propán, bután, stb. anyagok égése nyomán keletkezik, de például a cigaretta füstje is tartalmaz szén-monoxidot. Erősen mérgező gáz és mivel jelenlétét emberi érzékszervekkel nem lehet felismerni, ezért a szén-monoxidot „Néma gyilkos”-nak is nevezik. A szén-monoxid sűrűsége közel áll a levegőéhez, annál csak kicsit könnyebb. Fizikai tulajdonságai nagyon hasonlóak a levegő 78%-át kitevő nitrogén jellemzőihez. Ezért a szén-monoxid - bár jellemzően felfelé száll -, a levegővel kis légáramlás hatására is erősen keveredik, így helyiségen belüli rétegződést gyakorlatilag nem mutat (plafonon nem gyűlik össze).

Mik lehetnek a szén-monoxid-mérgezés fiygelmeztető jelei:

Veszélyes szén-monoxid-képződésre, illetve enyhe szén-monoxid-mérgezésre utaló jelek lehetnek:

Ha a gázláng a tűzhelyen, fűzőlapon, kazánban helyenként sárgás színű.
Kémény bekötések helyén, vagy a kémény vonalában a falon kormozódás tapasztalható.
Influenza jellegű tünetek láz nélkül.
A házban lakó kisállatok (kutya, macska stb.) váratlan megbetegedése vagy halála.
Ha a család több tagjának is egyszerre alakulnak ki hasonló tünetei.
Ha a tünetek (fejfájás, szédülés) a lakást elhagyva gyorsan elmúlnak, de a lakásba visszaérkezve a tünetek rövid időn belül újra jelentkeznek.
Ha a tünetek szezonálisan jelentkeznek, például jellemzően a fűtési szezonban.
A jellemzően gázkészülékek meghibásodásából vagy egyéb okból fellépő nagy mennyiségű szén-monoxid beáramlásnak azonban nincsenek a fentiekhez hasonló jelei, ezekben az esetekben csak egy megbízható szén-monoxid-riasztó adhat elegendő védelmet.

Szén-monoxid-mérgezés tünetei:

A szén-monoxid kiszorítja a vérből az oxigént, azáltal, hogy az oxigént szállító hemoglobinhoz (a vér színét a hemoglobin adja) kötődik. A vér így oxigén helyett szén-monoxidot szállít, a szervek és a szövetek nem jutnak oxigénhez, oxigénhiányos állapotba kerülnek. A szén-monoxid-mérgezés tünetei attól függnek, hogy milyen magas a vérben azoknak a hemoglobinoknak (COHgb) a koncentrációja, amelyhez szén-monoxid kötődött:

30 százalék alatt: Fejfájás, szédülés, émelygés jelentkezhet.
30 és 40 százalék között: Fáradtság, zavarodottság a jellemző tünet.
40 és 60 százalék között: Eszméletvesztés, alacsony vérnyomás (hypotónia).
60 százalék felett oxigénhiány miatt halál következik be.
Ha a szén-monoxid-mérgezés tüneteit (fejfájás, émelygés, szédülés) észleli magán vagy a környezetében lévő emberen, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot!

Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


honlapkészítés: dupai