Átvették a pályázaton nyert felszereléseket a fővárosi és Pest megyei önkéntes tűzoltó és mentőszervezetek

Az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület is részesült azokból a támogatásokból amelyet a Katasztrófavédelem biztosított az önkéntes tűzoltóságok részére. Az ünnepélyes átadón Ifj. Méhész Pál, az Ecseri ÖTE elnöke vette át a pályázaton nyert eszközöket.

A központi költségvetésben 2017-ben hatszázmillió forint állt rendelkezésre az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek támogatására. December tizenegyedikén, az országban elsőként, a Fővárosi és a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal megállapodást kötött egyesületek és mentőcsapatok vehették át a pályázaton nyert eszközöket, felszereléseket.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjának Ferihegyi úti raktárbázisán tartott ünnepségen jelen volt Erdélyi Krisztián tű. dandártábornok, főigazgató-helyettes, dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági és dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő, valamint Varga Ferenc tű. dandártábornok fővárosi és Branyiczky Márk tű. ezredes, Pest megyei katasztrófavédelmi igazgató.

A köszöntőt Erdélyi Krisztián főigazgató-helyettes mondta. A tábornok úgy fogalmazott, sokéves hagyomány, hogy advent környékén átadják a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt pályázaton elnyert eszközöket, berendezéseket és felszereléseket.

Emlékeztetett arra, hogy az idén hatszázmillió forintra lehetett pályázni, ötszázat az önkéntes tűzoltó egyesületek, százat pedig az önkéntes mentőszervezetek között osztottak szét. A tábornok elmondta azt is, 2017-ben hatszázkét egyesülettel és csaknem kétszáz mentőcsapattal született megállapodás a pályázat nyomán. Hozzátette, mindenkinek köszönet jár, aki önkéntesként az ország lakosainak biztonságáért dolgozik. Az emberi életet óvni mindig komoly feladat, havária esetén gyorsan, szakszerűen kell beavatkozni, amelyhez akarat, tudás és megfelelő eszközök szükségesek. A fővárosi és Pest megyei önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőcsapatok képviselői előtt a főigazgató-helyettes arról is beszélt, hogy az idén a HUNOR hivatásos és a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet nagy lépést tett előre, hiszen a 2012-es minősítés óta öt év telt el, újra meg kellett méretniük magukat. Erdélyi Krisztián emlékeztetett arra, hogy Magyarország a harmadik olyan ország, amelynek másodszor sikerült minősíttetnie mentőcsapatait, méghozzá úgy, hogy a nemzetközi ítészek minimális hibát találtak a mentőcsoportok teljesítményében.

A minősítők külön elismeréssel beszéltek a hajdúszoboszlói bázison berendezett kárhelyszínekről, amelyeket kifejezetten nehéznek tartottak. A pályázatra visszatérve a főigazgató-helyettes arról beszélt a megjelenteknek, hogy a jövő évi költségvetés már hétszázmillió forintot tartalmaz erre a célra. Az elmúlt öt évben nagyságrendi emelkedés következett be a támogatás mértékében, hiszen 2012-ben még százhúsz millió forintot osztottak szét az egyesületek között. Az ilyen mértékű forrásbővítés nagyon is helyénvaló – fogalmazott Erdélyi Krisztián, hiszen számos olyan esetük van az önkénteseknek, amelyhez professzionális felszerelésre van szükség. Végezetül a tábornok köszönetet mondott a jelenlévőknek és az általuk képviselt szervezeteknek az egész éves munkáért, valamint azért, hogy azt sokszor a családi érdekek háttérbe szorítása árán végezték el.

A beszédet követően a főigazgató-helyettes a fővárosi és a Pest megyei igazgatóval közösen átadta az önkéntes tűzoltó egyesületeknek és az önkéntes mentőszervezeteknek a pályázaton nyert eszközöket. A felszerelések között a tűzoltói beavatkozás alapeszközei, egyéni védőeszközök találhatóak, mindezek mellett a pályázaton többen a különféle gépek, berendezések kezeléséhez szükséges, vagy pályaalkalmassági vizsgákra, illetve műszaki, informatikai fejlesztésre nyertek támogatást. A következő napokban az ország valamennyi megyéjében hasonló ünnepségre kerül sor.

BM OKF

Fotós: Winter László tű. zls / FKI


Méhész Pál, az Ecseri ÖTE elnöke átveszi a támogatásról szóló okmánythonlapkészítés: dupai