Új kedvezmények is érkeznek az új vasúti menetrenddel

2016-ban és 2017-ben több mint 3 millióval nőtt a MÁV-START utasszáma az akkor bevezetett menetrendi struktúrának, a jegyértékesítés modernizálásának, a pályafejlesztéseknek és az új motorvonatoknak köszönhetően. A december 10-étől életbe lépő 2017/2018-as vasúti menetrend leginkább a Budapest–Nagykanizsa, a Fonyód–Kaposvár, a Budapest–Kaposvár, a Miskolc–Hidasnémeti, a Püspökladány–Biharkeresztes és Budapest–Kelebia vonalon hoz jelentős változásokat. Az esztergomi vonalon a villamosításnak köszönhetően FLIRT motorvonatokat állítanak forgalomba. Emellett a legnagyobb újdonságot az automatákból, vagy az online váltott és mobileszközön bemutatott jegyekre, valamint a csúcsidőn kívüli utazásokra vonatkozó 5, 10, sőt akár 20%-os kedvezmények jelentik. A nyomtatott menetrendkönyv megszűnik, ám hamarosan minden eddiginél könnyebbé és gyorsabbá válik a jegyváltás a vásárlási funkcióval bővülő Vonatinfó alkalmazással.

Újdonság, hogy december 10-étől még kedvezőbb lesz az önkiszolgáló csatornákon keresztül történő jegyvásárlás. A MÁV-START a jegykiadó automatákból értékesített jegyekre, valamint az interneten vásárolt, de automatából kinyomtatott jegyekre 5%-os, e-vonatjegy (kinyomtatás nélkül, okostelefon, tablet vagy laptop képernyőjén is bemutatható) vásárlása esetén pedig 10%-os kedvezményt biztosít, amelyre csúcsidőn kívüli utazás esetén további 10%-os engedmény jár, ha online felületen vagy mobilalkalmazással vásárolják a menetjegyet. Ezáltal még vonzóbbá válhatnak a kényelmes jegyértékesítési megoldások, csökkenhet a pénztáraknál a sorban állás. Az akár ötödével olcsóbb csúcsidőn kívüli vonatokra átülőknek köszönhetően a vasúti járatok kihasználtsága is javul, a kedvezmény pedig újabb utasokat győzhet meg arról, hogy érdemes a vasutat választani.

Az olcsóbb elektronikus jegyeket elővételben december 8-ától lehet megvásárolni. Az ajánlat a bérletekre nem vonatkozik. A kedvezmények érvényességi és felhasználási feltételei eltérnek a normál menetjegyekétől, erről bővebb információt a pénztáraknál vagy a www.mavcsoport.hu">www.mavcsoport.hu oldalon találhatnak az utasok (https://www.mavcsoport.hu">www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/vasuti-kedvezmenyek-mindenki-kedvere-5-10-vagy-akar-20).

Hamarosan jegyvásárlási funkcióval bővül a Vonatinfó mobiltelefonos alkalmazás

A Vonatinfó nevű menetrendi és térképes utastájékoztatási alkalmazás 2015. márciusi indulása és az e-vonatjegyek 2016. novemberi bevezetése óta nagy volt az igény az utasok részéről, hogy a mobiltelefonos applikációban is lehessen jegyet vásárolni. A MÁV-START ezért bővítette ki a jegyvásárlási funkcióval igen népszerű, 500 ezer letöltést elért mobilalkalmazását. Egy gyors regisztrációt követően, okostelefonon akár pár kattintás is elegendő lesz, hogy bankkártyás fizetéssel vegyék meg a jegyeket az utasok. November elején elkezdődött a jegyvásárlási funkcióval bővített Vonatinfó alkalmazás androidos bétateszt verziója, amelyet az utasok – vagy akár az IT-szakértők – egyelőre korlátozott számban, ezren tölthettek le. Várhatóan 2018 tavaszáig teljes körben letölthető és használható lesz a jegyvásárlási funkció a Vonatinfó új verziójában, amely nem csak Androidon, de iOS-en is elérhetővé válik.

Megszűnik a nyomtatott menetrendkönyv

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hozzájárulásával a vasúttársaság úgy döntött, hogy a menetrendkönyv a 2017/2018-as menetrendi évtől nem jelenik meg nyomtatásban.

A menetrendkönyvek szerepét az elektronikus utastájékoztató csatornák mellett a jelenleginél hangsúlyosabban és szélesebb körben megjelenő vonali menetrendek veszik át. Továbbra is biztosított lesz a vasúti menetrend belföldi közszolgáltatási tartalmának naprakész elérhetősége és letölthetősége az Elvirában és a MÁV-csoport honlapján.

Egy 2014-ben végzett utaselégedettségi vizsgálat szerint mindössze az utazók 1,5 százaléka tájékozódott a menetrendkönyvből. A nemzetközi tendencia is hasonló: a német vasút (DB) 2008/2009-ben, az Osztrák Vasút (ÖBB) 2011/2012-ben szüntette meg a nyomtatott menetrendkönyvet.

Kiemelt belföldi menetrendi változások

A Balaton déli partján elvégzett pályafelújításoknak köszönhetően a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa/Keszthely és a Fonyód–Kaposvár vonalakon is nagyobb mértékben csökken a menetidő. Balatonmáriafürdő alsó neve Máriahullámtelepre változik.
A fővárosból való éjjeli hazajutás elősegítése érdekében az utolsó személyvonat Székesfehérvárra 0:40-kor fog indulni.
Budapest és Piliscsaba között –a felsővezeték-rendszer kiépítésének köszönhetően –reggelenként napi egy pár FLIRT motorvonat közlekedik december 11-étől. Mivel a vonal egyelőre csak Piliscsabáig használható villamos vontatással, csak ezen vonatpár esetében biztosítottak a technológiai feltételek. A vasúttársaság a villamosítás befejezése után, várhatóan tavasztól a teljes vonalon további modern FLIRT járműveket állít forgalomba.
A Balatonszentgyörgy–Keszthely–Tapolca–Sümeg–Ukk vasútvonalon a személyvonatok délutánonként új, kétórás ütemes rendszerben közlekednek. Balatonszentgyörgyön a budapesti és nagykanizsai gyorsvonatokhoz, Ukk állomáson pedig a celldömölki és zalaegerszegi személyvonatokhoz csatlakoznak.
Budapest és Kaposvár között naponta három pár közvetlen InterCity fog közlekedni (Budapest és Dombóvár között a pécsi InterCity-k közvetlen kocsijaként), ezek közül a már ismert Somogy IC továbbra is Somogyszobon és Csurgón át közlekedik Gyékényesre.
A Miskolc–Hidasnémeti vonalon új, az utasforgalmi igényekhez és a csatlakozásokhoz igazodó menetrendet vezetnek be, az átszállási idők csökkentésével.
A Püspökladány-Biharkeresztes vonalon a 2017-es átépítésnek köszönhetően a vonatok menetideje 8-9 perccel csökken. A vonalon változatlan menetrendi struktúra szerint közlekednek a vonatok.
Több térségben is folytatódnak a pályarekonstrukciók, ezért a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs, a Budapest–Hatvan–Miskolc és a Budapest–Cegléd–Szolnok–Debrecen vonalakon évközben menetrendi módosításokkal és forgalomkorlátozásokkal kell számolniuk a vonattal utazóknak.
A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vonalon a vonatok budapesti indulási és érkezési időpontjai jelentős mértékben megváltoznak az idei menetrendhez képest.

A 2017. december 10-étől érvényes belföldi menetrend letölthető a MÁV-csoport honlapjáról: https://www.mavcsoport.hu">www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/2017-2018-evi-belfoldi-kozforgalmu-menetrend.


Nemzetközi menetrendi és díjszabási változások

Ausztria

Menetrendváltástól új heti és havi nemzetközi bérleteket kínálunk a Győrből, Mosonmagyaróvárról és Hegyeshalomból Bécsbe ingázók számára. A bérleteket a regionális nemzetközi járatok mellett a távolsági vonatainkon is igénybe vehetik az utasok, így akár a railjet, EuroCity vagy EuroNight nemzetközi járatainkkal is korlátlanul utazhatnak.

Az eddig Nyíregyházáról Bécsbe közlekedő Hortobágy EuroCity útvonala Záhonyt is eléri, és közvetlen kocsit továbbít Kijev és Bécs között. Ennek köszönhetően új SparSchiene jegyeket vezetnek be erre a vonatra és viszonylatra. A kerékpárszállítási lehetőséget egész évben biztosítja a vasútvállalat a vonaton a nemzetközi forgalomban. Az Avala és a Lehár EuroCity-k esetében megszűnik az étkezőkocsi.

A Dacia nemzetközi gyorsvonatra a magyar – osztrák forgalomban már nem lesz kötelező helyjegyet váltani, Budapest és Bécs között pedig már a MÁV-START is közlekedtet közvetlen kocsikat. A kedvező utazási lehetőségek és az egységes díjszabási kínálat érdekében erre a vonatra is lehet olcsóbb SparSchiene-menetjegyeket váltani.

Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Németország

A szlovákiai viszonylati kedvezményes jegyeket menetrendváltástól Special néven fogjuk értékesíteni.

A Prágába, Brnóba, Hamburgba és Varsóba közlekedő valamennyi EuroCity-járat Budapest-Nyugati pályaudvarról indul, és oda is érkezik, 16 perccel csökkentve a járatok menetidejét. A Budapest és Brno, illetve Budapest és Prága közötti EuroCity-k egységes „Metropolitan” márkanévvel, de változatlan fedélzeti szolgáltatásokkal és díjszabási kínálattal közlekednek.

A Metropol EuroNight érkezési és indulási helye – a nappali vonatokkal ellentétben – továbbra is a Keleti pályaudvar marad. A vonat külföldre Budapestről 20 perccel később indul, a benne található kocsicsoportok kínálata azonban jelentősen átalakul, az alábbiak szerint:

A korábbi berlini vonatrész – a jelentősen megnövekedett németországi közlekedési költségek miatt – már csak Prágáig, illetve vissza Prágából közlekedik. Ez a járat a cseh fővárosba reggel 6 óra után érkezik, csatlakozást kínálva az első berlini EuroCity-hez, míg vissza továbbra is nem sokkal éjfél előtt indul.
Az eddigi Budapest–Prága vonatrész a cseh szakaszon sokkal kedvezőbb menetrenddel közlekedik – Prágába reggel 8 órakor érkezik, onnan este 9-kor indul vissza, ; SparNight-menetjegyek és helyjegyek erre a járatra is foglalhatók.
A Budapest és Varsó közötti közvetlen kocsik a továbbiakban Krakkó érintésével közlekednek a lengyel fővárosba, emiatt az önálló krakkói kocsicsoport és a katowicei megállás is megszűnik. A krakkói érkezési és indulási időpontok csaknem változatlanok maradnak, míg Varsóban az érkezés 9 óra utánra, az indulás este 8 óra előttre kerül.

Románia, Bulgária, Montenegro

A menetrendváltástól a Romániába közlekedő nemzetközi vonatok közül kizárólag a Hargita és a Körös InterCity továbbít 1. osztályú kocsit, míg az étkezőkocsi-szolgáltatás gazdasági okokból valamennyi járaton megszűnik. Továbbá üzemi okokból nem közlekednek a Hargita IC marosvásárhelyi közvetlen kocsijai sem, a kerékpárszállítást pedig csak a nyári menetrendi időszakban biztosítják.

A székelyföldi éjszakai eljutást biztosító Corona IC esetében a fekvőhelyes kocsi továbbra is egész évben naponta jár, hálókocsi azonban – a gazdaságos üzemeltetés érdekében – kizárólag a pünkösdi hosszú hétvégétől szeptember végéig közlekedik. A karácsonyi, húsvéti és pünkösdi időszakokban jelentkező nagyobb keresletet figyelembe véve még egy fekvőhelyes kocsit csatolnak a vonathoz, növelve ezzel a kényelmesebb és biztonságosabb éjszakai utazási kínálatot.

Az Ister IC a román területen zajló pályaépítések miatt ismét Nagyszebenen át közlekedik. A Traianus IC rövidebb útvonalon csak Temesvárig közlekedik, a Körös IC közvetlen kocsijai megszűnnek, a vonat valamennyi kocsija csak Temesvárig közlekedik. .

Romániába az eddig „Fortuna” néven értékesített, korlátozott számú menetjegyeket a nappali vonatokra SparDay, az éjszakai vonatokra SparNight néven árusítja MÁV-START.

Nagyvárad és Kolozsvár SparDay jegyekkel már 15 eurótól elérhetővé válik. A romániai kirándulójegyek új megnevezése Special lesz, ezek érvénytartama egységesen 15 nap lesz, a CityStar-menetjegyekkel és a kedvezményes, egy útra, illetve oda-vissza útra jogosító jegyekkel együtt.

A nem megfelelő kihasználtság miatt jövő nyáron nem közlekedik vonat a bolgár és a montenegrói tengerpartra.

Szlovénia és Horvátország

A Budapest és Zágráb közötti InterCity-vonatok egész évben a Balaton déli partja felé, gyorsvonatként, változatlan minőségű személykocsikkal közlekednek. Az eddig Budapest és Rijeka között utasokat szállító, egész évben közlekedő közvetlen nappali vonat a horvát pályaépítések miatt csak Budapest és Zágráb között jár. A megváltozott viszonylatok miatt a vonatok – a horvát fővárosra utalva – új neveket is kapnak: Agram és Gradec néven közlekednek majd.

A Citadella nemzetközi gyorsvonat esetében a kerékpárszállítás csak április közepétől október elejéig áll rendelkezésre. A nyári szezonban a vonat valamennyi kocsija egészen Koperig közlekedik.

A nagy népszerűségnek örvendő Sea→you vonataink jövőre is közlekednek, Rijeka és Koper felé egy héttel, egészen augusztus legvégéig meghosszabbítjuk a közlekedést, Split továbbra is szeptember közepéig lesz elérhető. Vonataink a nyári szezonban továbbra is minden nap közlekednek.

Ukrajna

A Hortobágy EuroCity-vel új, közvetlen hálókocsi közlekedik Bécsből Kijevbe, amely így Budapesten keresztül jut el Ukrajnába – nemcsak az ország fővárosába, hanem Lembergbe és onnan vissza is éjszakai eljutást kínálva. A Latorca IC korábbi közvetlen kijevi kocsija az új járat miatt megszűnik, de a Budapest–Lemberg közötti hálókocsi továbbra is megmarad.

A 2017. december 10-étől érvényes nemzetközi menetrend letölthető a MÁV-csoport honlapjáról: https://www.mavcsoport.hu">www.mavcsoport.hu/mav-start/nemzetkozi-utazas/nemzetkozi-vonatok-menetrendje-2017-2018.

A menetrendi információk elérhetők a MÁV-csoport honlapján, a www.mavcsoport.hu">www.mavcsoport.hu oldalon, a belföldi utazás/menetrendek, illetve nemzetközi utazás/menetrendek menüpontokban, az ELVIRA internetes menetrendi keresőben, továbbá a Vonatinfó mobiltelefonos applikációban. Bővebb tájékoztatást a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat +36 (1) 3 49 49 49-es telefonszámán is kérhetnek az utasok. Telekom-hálózatból hívhatják a +36 (30) 499 4999-es, Telenor-hálózatból pedig a +36 (20) 499 4999-es számot is.


MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
KOMMUNIKÁCIÓS IGAZGATÓSÁG


honlapkészítés: dupai