Menyasszonyi ruhák bemutatója

November 11-én tartotta a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete hagyományos Márton Napi Tollfosztó című rendezvényét Csömörön. Az eseményen szép számban képviseltették magukat az ecseriek. A Zöld koszorú Hagyományőrző Kör tagjai az est kulturális programjában két népviseletes ecseri esküvői párt is bemutattak rövid ének és egy évszázados vőfélyvers kíséretében.
Az első menyasszony 1933-ból származó eredeti ruhát viselt, melyben Pintér Teréz esküdött örök hűséget Turcsány Mihálynak. A 30-as években még sötét tónusú ruhában esküdtek az ecseri menyasszonyok, melyhez fekete kötényt kötöttek. Később a menyasszonyi öltözetek világosodni kezdtek, majd az ötvenes évekre teljesen fehérré váltak. A második menyasszony öltözete ez alapján került rekonstruálásra. Mindkét menyasszony hagyományos mirtuszkoszorút viselt. A vőlegényi viselet keveset változott ebben az időszakban. A harmincas évek paraszti viselete az ötvenes években kezdett polgárosodni, mely a bemutatott viseletekben is látható volt.

A Csömöri Sportcsarnokban tartott rendezvényen a helyieken kívül ott voltak Maglód, Nagytarcsa, Kistarcsa, Szarvas, Dabas-Sári, Rákoskeresztúr hagyományőrzői.
A lakodalmas ruhák bemutatója után következett a bál, melyen a mieink is hajnalig ropták a táncot az Újhartyáni Trubacsok kiváló zenéjére.
honlapkészítés: dupai