E-recept Ecseren is - Dr. Kovács-Kléh László háziorvos írása

November elsejével elindult a közös egészségügyi informatikai rendszer és ezzel
együtt az e-recept funkció is. A valóság az, hogy a tesztelési folyamatok már hónapok óta a mi rendelőnkben is zajlottak, szerencsére különösebb fennakadást nem okozva. Sokan észre sem vették, hogy a receptek egy plusz extra vonalkóddal lettek ellátva, ezzel azt jelezve, hogy a felírt készítmény elektronikus formában is elküldésre került a gyógyszertárak felé.
Tény, hogy a rendszer adottságaiból adódóan – adatok fel- és letöltése – a receptírási folyamat valamelyest lassult. Az elmúlt időszakban sok álhír látott napvilágot, sokan kétségbe esve érdeklődtek attól félve, hogy az eddig szedett gyógyszereket nem fogják tudni kiváltani. Ezeket szeretném pár szóban tisztázni. Az eljövendő egy év próbaidőszakban az eddig megszokott papíralapú receptek továbbra is érvényben maradnak, így ebből adódóan a gyógyszerek kiváltási módja sem változik.
Természetesen az elektronikus formával kiegészül, az átállás fokozatosan történik, a papírrecept fokozatosan majd eltűnik. Fontos is a papírrecept fenntartása, mivel az informatikai rendszer még finomítást igényel. Vannak még olyan készítmények, amiket nem fogad be a rendszer. A háziorvosnál receptírás céljából továbbra is meg kell jelenni.
Javaslom, hogy a gyógyszerek kiváltása történjen kezdetben a megszokott, régi módon, de természetesen az elektronikus kiváltási forma is már megkísérelhető. Nem árt tudni, hogy nem csatlakozott még minden patika sem a közös egészségügyi térhez.
Az újfajta, chippel ellátott e-személyi elkészítése mielőbb ajánlott, mivel egy év múlva ezzel tudjuk majd a legegyszerűbben kiváltani gyógyszereinket. Mindemellett természetesen egyéb alternatív megoldások is lesznek.

dr. Kovács-Kléh László háziorvoshonlapkészítés: dupai