Véget ér a nyári időszámítás

Október utolsó hétvégéjén ér véget a nyári időszámítás. 2017. október 29-én, vasárnap hajnali 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat. Ilyenkor mondhatjuk, hogy egy órával többet alhatunk.
Magyarországon 1954-57-ben a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták az időszámítás változtatást. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal.

A számítógépek, mobiltelefonok, digitális órák nagy többsége automatikusan átáll az új időre. A többit „kézzel” lehet átállítani.

A menetrendek az átállási napokon az illetékes közlekedési vállalatok elhatározása szerint alakulnak. (A MÁV például azt az elvet követte az utóbbi években, hogy a nemzetközi vonatok az őszi idő-átállításnál a határállomáson várakoztak az új időszámítás szerinti indulási időre. Amikor pedig – tavasszal – az átállással egy órát vesztettek, akkor az átállítástól kezdve névlegesen egy órás késéssel közlekedtek tovább.)

Nyáron nálunk, Magyarország időzónájában a számítógépek UTC+02:00 óra (CEST, Central European Summer Time), télen UTC+01:00 óra (CET, azaz Central European Time) beállítással üzemelnek. (A greenwichi középidő, a GMT fogalma már nem szabványos, helyette az „egyezményes koordinált világidő” – UTC, Universal Time Coordinated – elnevezés használatos.)

Az átállási időpontok az Európai Közösségek országaiban a nálunk alkalmazottal megegyeznek. (Az átállás nem a helyi idő szerint történik, hanem ugyanazon időpontban.) A világ országaiban azonban az óraállítási szabályok nem egységesek. Sőt, nem is mindenütt használnak nyári időszámítást! Az Egyenlítő – tágabb – környezetében a nap hossza túl keveset változik az év folyamán ahhoz, hogy a különbség kihasználható legyen. Nem áll át Oroszország, Belarusz, Ukrajna, Kína, Japán, csaknem egész Ázsia és Afrika, Dél-Amerika nagyobb része, sőt – az egyébként nyári időszámítást alkalmazó – USA néhány területén sincs átállás, például Hawaii, Puerto Rico, és Arizona nem igazítja át az óráit. (De a Navaho indián rezervátum, melyet Arizona állam területéből hasították ki, alkalmazza a nyári időszámítást.)

Forrás: pontosido.hu


honlapkészítés: dupai