„A villám útjai kifürkészhetetlenek”

Az elmúlt nyár villámcsapásai Ecsert sem kímélték. Sajnos községünk házait, elektromos berendezéseit több alkalommal érte villámcsapás és az ezzel sok esetben együtt járó tűz percek alatt emésztette föl egy élet munkáját, vagy okozott súlyos anyagi károkat.

Az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület az önkormányzat segítségével 2017. szeptember 18-án lakossági fórumot rendezett a Rábai Miklós Művelődési Házban a villámcsapás okozta károk elkerülése, a tűzesetek megelőzése és a károk felszámolása témájában. A jó hangulatban telt fórumot a lakosság részéről élénk érdeklődés övezte, ahol tűzvédelmi és villámvédelmi szakemberek tartottak előadást és válaszoltak a feltett kérdésekre arról, hogy mit tehetnek meg saját maguk a károk megelőzése érdekében, továbbá mit tegyünk, tehetünk, ha mégis villámcsapás éri ingatlanunkat.

A fórumon elsőként Érces Gergő tűzoltó százados, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadója tartott színes képekkel illusztrált előadást arról, hogy milyen veszélyforrásoknak vagyunk kitéve ingatlanunkban a mindennapi élet során. Az előadás során képzeletben lépésről-lépésre helyiségről-helyiségre jártunk – beleértve többek között a konyha, a garázs, a kert veszélyeit is – melynek során az előadó bemutatta melyek a tűz keletkezésének lehetséges okai, forrásai. Beszélt arról, hogy a különböző tüzeket milyen anyaggal lehet oltani, például, hogy elektromos tüzet vízzel nem oltunk illetve, hogy például a rántott hús sütése közben meggyulladt olajat legjobb egy takaróval lefedni, ezzel elzárjuk az oxigén útját. Kiemelte, hogy mi az a pont, ameddig mi magunk avatkozhatunk be és mikor kell menekülőre fogni úgy, hogy természetesen előtte értesítettük a tűzoltókat.

Dr. Kovács Károly, a műszaki tudományok kandidátusa, az Óbudai Egyetem adjunktusa elmondta, hogy Gál Zsolt polgármester úrral augusztusban bejárták Ecsert, megnézték a nyári villámcsapás helyszíneit, azonban a tudomány mai állása szerint egyértelmű választ nem lehet adni arra, hogy miért pont azokra a helyekre csapott be a villám. Mint mondta a „villám útjai kifürkészhetetlenek.”

Kétféle ember van, akinek a házát már érte villámcsapás, és akiét még nem. A villámokat elhárítani nem tudjuk, mindenki a saját pénztárcájának megfelelően dönthet arról, hogy csináltat-e villámvédelmet az ingatlanán kívül és belül vagy sem, mint ahogy arról is, hogy köt-e biztosítást vagy sem. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy a hamis biztonságérzet nem ad megfelelő védelmet.

Az előadó arra a kérdésre, hogy szükséges-e külső villámvédelem a családi házakra három szempontrendszert javasolt megvizsgálni:
1. Műszaki tudományos megközelítés (tudományos konferenciák, szabványok)
2. Jogi, jogszabályi (társadalmilag fontos követelmények és előírások)
3. Gazdasági megközelítés (lehetséges veszteségek elfogadhatóságának mérlegelése)

A közvetlen villámcsapást több tényező befolyásolja, elsődlegesen: a felhő-föld villámsűrűség átlagos értéke az adott területen; az építmény magassága, alapterülete; az elhelyezkedési tényező. Másodlagosan: a tető éghetősége; a tetőn elhelyezett fémtárgyak és villamos berendezések. Az ingatlan belső és külső villámvédelme kiegészítik egymást, a mai árak mellett azonban ez igen költséges dolog.

A rendkívül színvonalas előadások egyik tanulsága, hogy figyeljünk egymásra, a környezetünkre, segítsünk ahol szükséges és emellett jó, ha van biztosításunk és egy porral oltónk.


dr. Molnár Zsuzsanna
az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja


honlapkészítés: dupai