Ebzárlat és legeltetési tilalom 2017. szeptember 30-tól október 21-ig

A Pest megyei Kormányhivatal Monori Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el 2017. szeptember 30-tól október 21-ig Ecser közigazgatási területére is.

A vörös rókák őszi veszettség elleni orális immunizálása céljából, Pest megye Dunától keletre eső területén belül az alábbi települések teljes területére, a csalétek vakcina kiszórásának időpontjától számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el a Monori Járási Hivatalvezető.
A csalétek vakcina kiszórásának Pest megyei időpontja 2017. szeptember 30. és október 21. közötti időszak.
Az ebzárlat időtartama ezek szerint : 2017. szeptember 30-tól 2017. október 21-ig tart.
Az elrendelt járványügyi intézkedésben érintett települések: Bénye, Csévharaszt, Ecser, Farmos, Gomba, Gyömrő, Káva, Kóka, Maglód, Mende, Monor, Monorierdő, Nagykáta, Nyáregyháza, Pánd, Péteri, Pilis, Sülysáp, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tóalmás, Úri, Üllő, Vasad, Vecsés.

Az ebzárlat tartama alatt:
- A tartási helyén minden kutyát, macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek.
- Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni.
- A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
- Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófa-mentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére, mentesek a fentiekben foglalt korlátozás alól.
- Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
- Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
Az immunizálással érintett területen a vadászati hatóság irányításával jól látható, piros színű, legalább magyar nyelvű, a felhívás megértését szolgáló piktogrammal ellátott figyelemfelhívó plakátokat kell kihelyezni a lakott területekről kivezető utak mentén, bekötőutaknál, kiránduló és parkolóhelyeken, turistaházak és vadászházak mellett.

A Pest megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Földhivatali, Növény- és Talajvédelmi, Erdészeti Főosztály 2017. szeptember 11-én kelt tájékoztatása szerint az idei évben március 5-én veszett rókát találtak Bekecsen, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Pest megyében az utolsó megállapított veszettség eset (kutya) 2014. október 7-én volt.

Ebzárlat.pdf


www.csongrad.hu

honlapkészítés: dupai