Sikeres "Te szedd!" akció Ecseren

A Pest megyei Kormányhivatal Vecsési Járási Hivatala és az Ecseri Polgármesteri Hivatal munkatársai közösen szedték a szemetet szeptember 15-én, az országos "Te szedd!" akció keretében. Hozzájuk csatlakoztak a Varázs Lovas Sport Egyesület és az Ecseri Nyugdíjas Klub tagjai, valamint az EKO Kft. dolgozói. A Polgármesteri Hivatalban tartott munkavédelmi oktatás után a Vecsés felé vezető 3101. jelű út mellett gyűjtötték össze a hulladékot. Több teherautónyi szemetet sikerült összeszedni, annak ellenére, hogy tavasszal is volt ugyanitt gyűjtés.


A Cserfa újság főszerkesztője, Dr. Horváth K. József cikke a hulladékgyűjtésről:

Szeptember 15-ének napsütéses, bár kissé szeles reggelén lelkes kis csapat gyűlt össze a polgármesteri hivatal előtt. Jövetelük célja pedig nem más volt, mint részvétel az idei TeSzedd szemétszedési akcióban.

Mint Takács Sándor, a Varázs Lovas Sport Egyesület szakmai vezetője elmondta, ő és felesége minden évben jelen vannak a szemétszedésen. Személy szerint ő is és a lovas egyesület is nagyon fontosnak tartja a tiszta környezetet, a rendezett falut. Ezért is jönnek el lelkesen minden alkalommal. Saját munkájukat illetően pedig ők maguk is nagyon ügyelnek a tisztaságra. S ez az igényességük nemcsak a hivatalos programjaikra, de magánéleti szokásaikra is jellemző. Soha nem dobnak el vagy hagynak ott sehol szemetet – így most itt is mások után takarítanak majd. Ecser tisztaságáról pedig úgy vélekedett, hogy az elég jónak mondható. Viszont ha összehasonlítjuk néhány svájci faluval, ahol maga is járt már, akkor azokra egyértelműen mondhatjuk, hogy nem szemetesek. Ott olyan rendezett a környezet, hogy például az erdőbe is aszfaltút visz ki, s ott is találhatók közterületi szemetesek. Ezzel pedig a hatóságok – túl azon, hogy elősegítik a kirándulási kedvet - segítségére vannak az embereknek is abban, hogy ne szemeteljenek. A környezettudatos nevelés szempontjából pedig igen hasznos lenne, ha a diákokat is jobban be tudnánk valamilyen módon vonni az ilyen szemétszedési akciókba.

A munka megkezdése előtt Barta Zoltán jegyző üdvözölte az akcióban részt venni kívánókat: a Vecsési Járási Hivatal munkatársait, köztük Dr. Fehér Edinát, a Járási Hivatal vezetőjét, az EKO Kft., az Ecseri Polgármesteri Hivatal megjelent dolgozóit, valamint a nyugdíjas klub képviselőit. Rövid balesetvédelmi oktatásában tájékoztatott, hogy a Vecsés felé vezető út mentén folynak majd a munkák. Mivel pedig ez egy igen forgalmas útszakasz, úgy helyezkednek majd el, hogy a szemétszedők mindig a forgalommal szemben haladjanak. A munkálatok megkezdésekor a csapat két részre oszlott: az egyik Vecsés határától, a másik a körforgalomtól indult el. A jegyző felhívta a figyelmüket arra is, hogy nem kell összeszedni a kidobott akkumulátort, elemet, festéket és más veszélyes anyagot, az állati tetemeket, valamint a bontási anyagot és sittet.

Benedek Marcell a Vecsési Járási Hivataltól érkezett. Elmondta, hogy szívesen vesz részt a munkában, hiszen hasznosnak tartja azt. Tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy némely külföldi országból hazatérve az ember örömmel tapasztalja, hogy nálunk mennyivel tisztább a környezet. Azonban ezt pl. Németországhoz mérve még jócskán van hova fejlődnünk.

S hogy mi minden oda nem illő dolgot találtak az árok mentén a jótékony szorgoskodók? Íme, a repertoár: főként sörösdobozt, üdítős üveget, különböző műanyag dobozokat, melyek körét újabban az ételrendelésekhez használt műanyag edények gyarapítják. Persze, amint Szilágyi Ferencné nyugdíjas megjegyezte, egyszerűen lehetne ezen a problémán is segíteni, ha az ételt rendelő egyszerűen hazavinné vagy a gyűjtő kukába, konténerbe tenné a megmaradt göngyöleget. Az itt tapasztalt jelenség annál is inkább érthetetlen, mert ma már minden háztól ingyen elviszik a szelektív hulladékot – mégis jobban esik egyeseknek zsákban kitenni azt az út mellé. Az út mellett szó szerint szinte minden megtalálható. Legutóbb például három csomag gyerekpelenkát tett ki valaki szép sorjában egymás mellé. Majd pedig amikor a fűnyíró szétvágta, elképzelhető, hogy milyen látványt nyújtott a környéken! Papp József ecseri nyugdíjas is érthetetlennek tartotta az ilyen s ehhez hasonló jelenségeket. Mint mondotta, Ausztriában járva az ember nem találkozik ilyenekkel. Vajon miért van ez? Ott ugyanis olyan tisztaság van, amit itthon el sem tudunk képzelni.

(Dr. Horváth K. József)

Szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki eljött a gyűjtésre, szorgalmas munkáját.
/Külön köszönet azoknak az autósoknak, akik az út mellett dolgozók láttára lassítottak. (Húszból egy.)/
Munkavédelmi oktatás a hivatalban

Barta Zoltán jegyző és Dr. Fehér Edina Járási Hivatalvezető szedik a szemetet.

Fotók: Dr. Horváth K. József

honlapkészítés: dupai