Villámcsapások Ecseren avagy: Hogyan tudunk egymásnak segíteni?

Az idei nyár villámokban gazdag volt eddig és ez még eltarthat egy darabig. Településünket, Ecsert sem kímélték a villámcsapások és az ebből adódó károk. Júliusban az Andrássy utcában egy családi házba, egy héttel később a vasútállomás melletti fába csapott a villám, melynek következtében műszaki cikkek gyulladtak ki, illetve a fa egy része is égett.

Ecseren a korábbi években is történtek villámcsapások, emellett 2016. őszétől több esetben fordultak elő tűzesetek, közlekedési balesetek, melyek tűzoltói beavatkozást igényeltek. A káresetek felszámolásának több tanulsága van, melyek közül kettőt emelnék ki.

Először is több esetben jóleső tapasztalat volt, hogy Ecseren nagyon sok jó szándékú, segítőkész ember él, akik ha baj van, önzetlenül tesznek, segítenek ahol szükséges. Ezt különösen megtapasztalhattuk az Andrássy utcai villámcsapás miatti tűzesetnél, ahol a szomszédok, a környéken lakók a polgármester, a jegyző egy emberként segítették a háziak és az Ecseri Önkéntes tűzoltók munkáját a hivatásos tűzoltók kiérkezéséig, amit ezúton is köszönünk.

A második dolog, amit meg kell említeni, hogy a különböző káresetek bekövetkezésekor sok ember nem tudja mit kell csinálni, hogy kell viselkedni, mit tehet meg ő maga a károk felszámolásában, hogy segíthet a szomszédon, és nem utolsó sorban mi tehet a megelőzés érdekében.

Ezen gondolatok és tapasztalatok jegyében az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2017. szeptemberében a Rábai Miklós Művelődési Házban ismeretterjesztő előadást szervez a lakosság felkészítésére „Mit tehetünk a károk megelőzése és a károk felszámolása érdekében?” címmel. Erre a találkozóra szakembereket hívunk és kérjük segítségüket, tanácsaikat a fenti témában.

Addig is kérjük, hogy figyeljünk egymásra, a szomszédra, a környezetünkre és ha bekövetkezik a baj, segítsünk a rászorulókon hiszen „bajban ismerszik meg az ember!”

Ha valaki kedvet érez szervezett keretek között történő segítségnyújtásra, azt szeretettel várjuk az Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület soraiba.

dr. Molnár Zsuzsanna
Ecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület
tagja


honlapkészítés: dupai