PESTVIDÉKI SZLOVÁKOK ÖKUMENIKUS ZARÁNDOKLATA

A Dolina Pestvidéki Szlovákok Egyesületének szerevezésében nagyszabású ökumenikus zarándoklatra került sor augusztus 5-én szombaton.
A fővárost körülölelő szlovák őslakossággal rendelkező településeken kb. fele-fele arányban élnek evangélikus és katolikus közösségek. Már évek óta hagyomány a térségben, hogy evangélikus imanapokat, illetve katolikus zarándoklatokat szervez a regionális egyesület.

Egy korábbi szlovákiai katolikus zarándoklaton javasolta dr. Varga Lajos váci segédpüspök, hogy a gazdag vallási hagyományokat az ökumené jegyében közösen is ápolhatják a pestvidékiek. Ez a gondolat volt az elindítója a mostani együttes zarándoklatnak, mely során a zömében katolikus Lőcsét és a nagy evangélikus múlttal rendelkező Késmárkot keresték fel a zarándokok.

Szombat hajnalban 5 autóbusszal csaknem 250 ember indult útnak Budapest környékéről, hogy felkeressék a Tátra kapujában fekvő két történelmi várost. Köztük volt 20 ecseri zarándok is, akik Budapest nyugati szomszédságából – Tárnokról és Sóskútról – érkezőkkel utaztak egy buszon.

A lőcsei Mária–hegyre kígyózó sorokban mentek fel a résztvevők. Itt a lorettói litániával kezdődött a vallási program, majd Máriás énekekkel és imákkal tisztelegtek Szűz Mária előtt, végül a középkori Szent Jakab templomot, illetve az óváros nevezetességeit látogatták meg Lőcse központjában.

Ezt követően tovább utaztak Késmárkra, ahol az UNESCO világörökségét képező evangélikus fatemplomot tekintették meg, ahol Lajtos János csomádi evangélikus lelkész prédikált a zarándokoknak, majd dr. Szabó Zsuzsanna, a Dolina elnöke olvasta fel a napi igét.

A város új evangélikus nagytemplomában az albertirsai evangélikus énekkar szlovák egyházi dalai hangzottak fel, majd a résztvevők meglátogatták Thököly Imre sírját. A program késmárki városnézéssel ért véget.

A pestvidékiek ökumenikus zarándoklata a reformáció 500. jubileumi évében közelebb hozta egymáshoz a régió két különböző felekezetét, megerősítette a résztvevők identitástudatát és keresztény elkötelezettségüket.

A programot támogatta a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete, az Országos Szlovák Önkormányzat, valamint a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete.


honlapkészítés: dupai