TÁJÉKOZTATÓ a Vecsési Járási Hivatal Áldozatsegítő Szolgálatáról

Ha valaki közvetlenül (sértettként) vagy közvetett módon (pl. tanúként vagy családtagon keresztül) kapcsolatba kerül valamilyen bűncselekménnyel, fel kell dolgoznia ennek hatásait. Természetes emberi reakció, ha ilyenkor fizikai vagy lelki problémák jelentkeznek, és anyagi nehézségek is felléphetnek.

Elsősorban a Magyarországon bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatává vált személyeknek hivatott segítséget nyújtani az Áldozatsegítő Szolgálat az alábbi módon:
• felvilágosítást ad jogaikról, kötelezettségeikről, lehetőségeikről;
• érzelmi támogatást nyújt;
• igazolja az áldozati státuszt;
• elősegíti érdekeik érvényesítését;
• jogi tanácsot ad és gyakorlati segítséget biztosít (szükség esetén akár ügyvédet is);
• az elkövetéstől számított 5 napon belül beadott kérelem alapján azonnal pénzügyi segélyt adhat, krízishelyzet fennállása esetén.

A felsorolt támogatások térítés nélkül vehetők igénybe, emellett a személy elleni erőszakos bűncselekmények súlyos sérültjei és halálos áldozataik hozzátartozói mindezen túl állami kárenyhítést is igényelhetnek.

Az érdekérvényesítés elősegítése kapcsán az Áldozatsegítő Szolgálat az áldozatok számára személyre szabott felvilágosítást nyújt alapvető jogaikról és az őket megillető egészségügyi és szociális ellátásokról. Szükség esetén más hatóságok nyomtatványainak kitöltésében és az illetékes hivatalokkal való kapcsolatfelvételben is közreműködik, segít felvenni a kapcsolatot más szervekkel, vagy pl. az ellopott okmányok költségmentes pótlásában is segít.

Az áldozatok igénye, hogy a bűncselekményt követően is biztosítottak legyenek számukra az alapvető életfeltételek. Ehhez a szolgálatnál azonnali pénzügyi segélyt igényelhetnek lakhatás, ruházkodás, utazás és élelmezés céljára, továbbá gyógyászati költségekre, valamint kegyeleti kiadásokra. Ez a segítség azonban nem kártérítés, nem az ellopott pénz, vagy a bűncselekmény miatt más módon odaveszett értékek pótlása a célja. A pénzügyi segély révén az Áldozatsegítő Szolgálat a kialakult krízishelyzet orvoslásához tud egyedi mérlegelés alapján hozzájárulni.

Amennyiben áldozattá vált, hívja az éjjel-nappal ingyenesen elérhető 06-80-225-225 telefonszámot, vagy keresse fel a lakóhelye szerint illetékes Járási Hivatalt.

Munkatársaink az eset körülményei alapján már telefonon tájékoztatást adnak arról, hogy milyen iratokra, igazolásokra lehet szükség az ügyintézéshez, az Áldozatsegítő Szolgálat támogatásainak igénybevételéhez.

Amennyiben áldozatként még nem tett rendőrségi feljelentést, munkatársaink ebben is segíteni tudnak, a további ügyintézéshez ugyanis szükséges a büntetőeljárás elindulásának igazolása. Az igazolást a rendőrség kérésre köteles azonnal, de legkésőbb egy napon belül kiállítani – ehhez minden áldozatnak joga van.

A Vecsési Járási Hivatal Áldozatsegítő Szolgálata a Hatósági Osztályon működik az alábbi ügyfélfogadási renddel (2220 Vecsés, Szent István tér 1.):
Hétfő 13.00-16.00
Szerda 08.00-17.30
Csütörtök 08.00-12.00


honlapkészítés: dupai