Kaszálási időpont javaslatok

Magyarország Kormánya különösen nagy hangsúlyt fektet a parlagfű elleni védekezésre, a parlagfű fertőzöttség visszaszorítására és a megelőzésre.
A Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályának szakvéleménye szerint a 2017. évre javasolt kaszálási időpontok az alábbiak:
1. kaszálás: május 15-19.
2. kaszálás: június 19-23.
3. kaszálás: július 10-14.
4. kaszálás: augusztus 7-11.
Az előző évek tapasztalata alapján várhatóan augusztus 24-30. között tetőzik a parlagfű pollenkoncentráció, ezért a megelőzést a javasolt időpontokban szükséges elvégezni. A 4. kaszálási ütem szükségessége, valamint optimális időpontjának meghatározása nagyban függ az időjárástól. Amennyiben az előző évekhez hasonlóan a 2017. évi időjárás is csapadékos lesz, indokolt a 4. augusztusi kaszálási ütem tervezése. Aszályos nyári időjárás esetén elképzelhető, hogy a 4. kaszálási ütem elhagyható, vagy 2-3 héttel későbbi időpontra halasztható. Meg kell azonban említeni, hogy tartós eredményt csak a folyamatos gyommentesítéssel lehet elérni.
A kaszálás optimális időpontjának, a megfelelő vágási magasságnak, gyakoriságnak a meghatározása nagyon fontos. A helytelen időben és módon elvégzett művelet fokozott oldalhajtás képződést indukál, ami nagyobb biomassza produkciót és magasabb pollenszámot eredményez, mintha nem került volna sor kaszálásra.
A kaszálás során nem szabad túl alacsonyan "a talajt mintegy felszántva" kaszálni, mert az a további parlagfű magvak csírázását eredményezheti, és az eredeti növénytakaró parlagfű elnyomó hatását is csökkenti.

Együttműködésüket köszönjük!


Fotó: Csongrád Megyei Kormányhivatal

honlapkészítés: dupai