Szupermozi a művelődési házban

Az ecserieknek nincs arra lehetősége, hogy saját településükön menjenek el a moziba s nézhessenek meg egy jó filmet.
A Rábai Miklós Művelődési és Közösségi Ház ezen a hiányon igyekezett enyhíteni, amikor március 11-én moziprogramot szervezett falai közé szinte minden korosztály és érdeklődő számára.

Elsőként az ’Állati csetepata’ című orosz családi animációs film került vetítésre, mely egy varázslatos messzi vidéken játszódik: itt éldegél békésen egy báránycsapat, akiknek azonban egy napon megzavarja békés mindennapjait egy csapat farkas, akik a környékükön vernek tábort. Szürke, a fiatal farkas hamarosan megtapasztalja, milyen nehéz is báránybőrben élni, miután báránnyá változik.
Délben a ’Sohavégetnemérős’ zenés játékfilm következett, amit a népszerű zenei formáció, a Wellhello slágerei inspiráltak. A hat történet a mai huszonévesek életérzését, gondolkodását, problémáit, párkapcsolatait ábrázolja. S hogy mennyire hiteles alkotás, mi sem bizonyítja jobban, minthogy szinte minden alkotója a még harmincon inneni korosztályt képviseli.
A délutáni két, négy és hat órai kezdetű előadáson a ’Kong: Koponya-sziget’ vonzotta be a nézőket. Az akciófilm cselekménye a műfajnak megfelelő izgalmakat igért: a Csendes-óceán egy távoli, feltérképezetlen szigetére különös expedíció érkezik. Kutatók, természettudósok, üzletemberek és katonák is vannak köztük, de mindannyian a sziget belsejét szeretnék jobban megismerni. Az erdő ősi, háborítatlan Paradicsomnak látszik. Ám a látszat csal. A sűrűben egyre mélyebbre jutók nem tudják, hogy átléptek egy határt és már a legendás Kong területén járnak.
Az este nyolc órai film pedig Logannal, a farkassal ismertette meg nézőit, aki az egyik legerősebb mutáns. Szelídíthetetlen, elpusztíthatatlan, kiismerhetetlen. És szeret szivarozni. Egy titkos katonai fegyverkísérlet alakította annál is keményebbé, mint amivé a génjei tették.

S mindezek az élmények és kalandok a MozgóMozi Kft. munkatársai, Hajzler László és Gál Sándor segítségével keltek életre a filmvásznon. Mint elmondták, munkájukat az határozta meg, hogy hazánkban az elmúlt húsz évben radikálisan lecsökkent a mozik száma. Ez nemcsak a fővárosra, hanem a vidékre is jellemző. Ennek következtében jelentősen leszűkültek az emberek kikapcsolódási, szórakozási lehetőségei is. Így az ő céljuk, hogy a helyi lakosok kényelmét szolgálják a lehető legfejlettebb technológia felhasználásával, aminek segítségével a nagyvárosi mozikomplexumokkal egy időben vigyék házhoz a legfrissebb és legújabb filmeket. Így bemutatómozijuk az országos premierfilmeket vetíti, akár 3D-ben is, hogy senki ne maradhasson le egy-egy új élményről. Szolgáltatásukat általában olyan települések, kisvárosok rendelik meg, ahol már nincs mozi. Rugalmasságukra pedig jellemző, hogy nemcsak hétvégén, de hétközben is rendelkezésre állnak. Részt tudnak venni iskoláknak, óvodáknak szervezett vetítéseken is, sőt ha valamely ügyfélnek van előzetes elképzelése, a lehetőségek szerint igyekeznek annak is eleget tenni. A közel három éve működő vállalkozás tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy szolgáltatásukra jelentős igény van, amit az ecseri mozielőadások szépszámú látogatottsága is hűen igazol.

Dr. Horváth K. József


Fotó: Szatmári Zsuzsanna

honlapkészítés: dupai