Kisze nap

Téltemetés-tavaszvárás
A kereszténység felvétele előtt Európa népei téltemető–tavaszváró ünnepeket ültek. A téltemető szertartások lényege a tél s vele együtt a hideg, a gonosz erők, a betegségek elűzése volt. A megszemélyesített telet, amely általában egy szalmabábu volt, a kisze báb, tél végén a településen kívülre vitték, és elégették, vagy vízbe dobták. Hitték, hogy elpusztításával kivitték a telet, a betegségeket, az éhínséget és az ártó, gonosz erőket.
A téltemetés egyfajta megtisztulási szertartás volt. A települést ily módon tisztították meg minden olyan nemkívánatos erőtől, amely az új élet, az új tavasz útjában állt.
A tavaszünnephez kötődő szertartásokon a tavaszt, a megújuló természetet, a termékenységet, az új életet köszöntötték.
Az Andrássy utcai Óvoda gyermekei és pedagógusai is nagyon várták már ezt a napot, amikor is elűzzük a hosszú,hideg telet. Csörgőkkel, hangszerekkel vonultunk az udvarra, ahol mindkét kisze babánkat elégettük. Felharsant a jól ismert Süss, fel nap című dal és a Kisze, kisze...című versike. Vidáman telt a délelőttünk, amit a Gézengúz zenekar koncertje csak fokozott. Örömteli arcokat láthattunk ezen a csodálatos napsütéses, tavaszi napon.


honlapkészítés: dupai