Hogyan védekezzünk a lakásmaffia ellen?

Ön hogyan érezné magát, ha a hozzátartozóival közös tulajdonú házhoz érkezve azt tapasztalná: kulcsa nem nyitja a kertkaput, az udvaron idegen autó áll, az ablakból pedig néhány aranyos, ám ismeretlen gyermek integet?

Sajnos lakásmaffiás vagyon elleni bűncselekmények manapság is előfordulnak. Áldozataivá is válhatunk, ha nem vigyázunk. Egy lakóház, egy lakás, egy telek rendkívül értékes. Legfőbb vagyontárgyunk a bűnözők látószögébe kerülhet, legyünk óvatosak!

A lakásmaffiás módszereknek ezer és egy változata van. Mindegyik ismertetésére nem vállalkozhatunk. Amelyeket itt leírunk azok viszont megtörténtek.

A legegyszerűbb elkövetési módszer: a részletfizetés.
Többször előfordult már Ecseren is, hogy valaki részletfizetésre adta el az ingatlanát. Ez a megoldás nagy kockázattal jár. Fennáll annak az esélye, hogy a vevő néhány részletfizetés után nem törleszt, és csak meglehetősen hosszú jogi procedúra után juthat az eladó a pénzéhez, vagy kapja vissza a házát. A legszebb az volt, amikor a tulajdonos napi 500-Ft-ért és egy liter borért adott el a településközpontban egy több ezer négyzetméteres telken álló házat.
Most van kereslet a házakra, olyan vevőt kell választani, aki fizetőképes.


A bonyolultabb módszer: albérlőből vevő.
Jön egy szimpatikus vevőjelölt a hirdetésünkre és azt mondja:
„Most nem tudom még megvenni a házat, mert…
- csak később kapok hitelt,
- nem zárult le a hagyatéki tárgyalás, ahol örökös vagyok,
- stb.
- Addig is bérelném. De mivel megveszem, nem fizetek bérleti díjat, vagy nagyon keveset, hiszen úgyis kötünk adás-vételi szerződést.”
Az ilyen lakó, illetve vevőjelölt azonnal megkezdi házilagosan átépíteni az egész házat, mondván úgyis az övé lesz. De sosem fizeti ki a házat, majd hatalmas közműhátralékokat hátrahagyva egyszer csak eltűnik.A bonyolultabb módszer: a szenvedélybeteg ember megtévesztése.

Kocsmákban vadásznak megfelelő alanyra a bűnözők, olyanra, akinek legalább résztulajdonában van ingatlan. Itatják az új ismerősök, közben kifaggatják vagyoni, rokoni viszonyairól. Gyakran kiderül, hogy már a közműveket sem tudja fizetni, kikötötték a gázt, a villanyt. Előfordul, hogy az elkövetők magánnyomozót fogadnak jövendő áldozatuk felkutatására és megismerésére, aki azután igazán profi módon tud környezettanulmányt készíteni.
Ha megvan a delikvens, gondoskodnak róla, hogy permanensen itassák. Egyszer csak felvetik neki, hogy adja el az ingatlanát, ingatlanrészét, vagy cserélje el, hiszen akkor nagyobb összeghez jut. Ez a nagyobb összeg csak neki hatalmas. Egymillió forintnál többet nem szoktak ígérni. Az adás-vételi vagy csereszerződést előzőleg nem látja az áldozat. Megnyugszik abban, hogy ügyvédnél írja alá, nem olvassa el, tanácsot nem kér, ideje sincsen rá, hirtelen viszik el a vevők a szerződéskötésre. Az ügyvédet sokan hivatalos személynek hiszik, holott nem az. Ebben az ügyben pedig nem az eladó, hanem a vevő jogi képviseletét látja el. A szerződés aláírására a kedves vevők viszik el az eladót, akit ismét lerészegítettek, vagy tudtán kívül kapott még néhány szem nyugtatót. Sajnos településünktől északra fekvő egyik városban vannak olyan ügyvédek, akik hajlandók ilyen ügyben közreműködni.
A vevők azonnal beköltöznek, ha ígértek bármit is, már el is felejtették. A volt tulajdonos hamar az alagsorban, vagy a kamrában találja magát. Azután egyik reggelen kocsiba ültetik, elköltöztetik abba a házba, amelyre elcserélte a sajátját. Ez a ház sajnos egy távoli megyénkben lévő tanya lesz, ahol villany nincsen, már más balekok is laknak ott. A pénzt veréssel visszaveszik tőle, bankkártyáját elveszik, járandóságait meghatalmazással felveszik, rabszolgát csinálnak belőle.

Ez szörnyű, de megtörtént már.
Mit lehet tenni?
Először is figyeljünk rokonainkra. Ha szenvedélybeteg, kezeltessük. Erre megvannak a felkészült intézmények. A közös tulajdonú házra létesíttessünk haszonélvezeti jogot. Egyáltalán minél több bejegyzés van a tulajdoni lapon, annál jobb. Elriasztó lehet a vételi jog bejegyzés is. Ha rokonunk már nincs döntési képessége teljes tudatában, ne habozzunk gondnokság alá helyezése iránt intézkedni.
Ingatlannal kapcsolatos ügyekben kérjük ki megbízható rokonaink, barátaink tanácsát. Legyen nekünk is saját ügyvédünk, akit mi választottunk! Egy jogi képviselő költsége eltörpül az esetlegesen bekövetkező kárral szemben.
Ha megtörtént a baj, azonnal fogadjunk ügyvédet! Tegyünk rendőri feljelentést. Indítsunk pert. Megfelelő odafigyeléssel megakadályozhatjuk sértetté válásunkat.


Fotó: bumm.sk

honlapkészítés: dupai