VI. Ecseri Böllérfesztivál

Nem is olyan régen vidéki házaknál telente egy-két hízót biztosan levágtak. Szinte mindenki tartott sertést, feldolgozásához megvoltak az eszközök, a tapasztalat. Apáról fiúra szálló receptek szerint készült a hurka, kolbász, a májas.
Később változtak a szokások, disznóvágást is kevesebben tartottak. Ecseren alig tart valaki haszonállatot.
Az utóbbi években viszont ismét többen vállalkoznak arra, hogy otthon is tartsanak egy kis "Böllérfesztivált". Hiszen nincs párja azoknak a finomságoknak, amit a gazda a maga ízlése szerint készít. Vásárolnak egy sertést, és hajnalban felzúg a perzselő hangja.
Az Ecseri Böllérfesztivál ötlete azért született meg, mert a résztvevők szerették volna bemutatni az érdeklődőknek az igazi falusi disznótort, a munkát, a jó hangulatot. Az első rendezvény sikeres volt, azóta január második szombatján mindig összegyűlnek a csapatok, baráti társaságok a Tájház udvarán, hiszen ennél jobb helyszínt keresve sem lehet találni.
Így volt ez idén január 14-én is. Ezúttal négy ecseri csapat mérte össze tudását: a Koszta-sped Kft., az Ecseri Malackodók és a Sportkör közös csapata, az Ecseri Jót-evők és a Tárca Nélküliek szintén közös csapata, amely a képviselőkből és az önkormányzati dolgozókból állt össze, valamint az EKO Kft.
A rendezvényt meglátogatta több környező település polgármestere is. Így eljött Tabányi Pál Maglódról, Szőllősi Ferenc Pécelről, Mezey Attila (alpolgármester) Gyömrőről és Petőné Vizi Valéria Péteriből. Megtisztelte jelenlétével az eseményt Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke is.
A szervezők és a versenyző csapatok ezúttal is mindent megtettek annak érdekében, hogy a rendezvényre kilátogatók jól érezzék magukat. Sőt, hogy minél többféle finom falattal csillapíthassák étvágyukat és szomjukat. Az EKO Kft . például ez évben malacsülttel szélesítette ínyencségei körét. Az étlapon emellett természetesen megtalálhatók voltak a hagyományosnak számító disznótoros ételek is: töpörtyű, hagymás sült vér, sült velő, toroskáposzta, orjaleves, sült kolbász, hurka, valamint tetszés szerint kiválasztható sült hús a frissen feldolgozott sertésből. Az italkínálat is hasonlóan gazdag volt, a forralt bortól, pálinkától kezdve a citromos teáig, amivel a gyerekeknek igyekeztek kedvezni.
S a hatalmas feladattal, hogy a sok finomság és figyelmesség közül melyik csapatnak sikerült ez évben a legjobb teljesítményt elérnie, ezúttal is a Szabadtüzi Lovagrend tagjaiból összeállt zsűri birkózott meg, teljes sikerrel.
Az eredmények:
Az EKO Kft . nyerte a VI. Ecseri Böllérfesztivál vándorkupáját, ami a rendezvény legnemesebb díja. Emellett ők lettek a legnépszerűbb csapat is, közülük került ki Kiss Csaba személyében a legjobb böllér és a kolbász kategóriában is ők vitték el a pálmát.
A zsűri szerint a legfinomabb süteményt, a legfinomabb hurkát, a legízletesebb fogópálinkát a Koszta-sped kínálta.
Levesben és toroskáposztában az Ecseri Malackodók voltak a legjobbak, forralt-borban pedig a Jót-evők nyertek.
Köszönjük mindenkinek a részvételt, a csapatoknak a sok munkát!Pörzsölés


A sertés bontása

Sül a malacRengeteg kolbász sül az EKO Kft sátránálA kolbászhúst keverik.A gyerekek készítették a "hódisznót "

honlapkészítés: dupai