Felhívás síkosságmentesítésre

Péntek éjfélig jelentős csapadék várható

Ecseren a vékony hórétegre ónos eső esett, ezért mindenképpen szükséges a járdák síkosságmentesítése

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt. Pest megye egyes járásaiban a várt csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t, ezért csúszós útszakaszokra lehet számítani az érintett területeken.

Péntek éjfélig az ország nagy részén jelentős csapadék várható. Eleinte eső, ónos eső formájában, majd havazásra változik. A tartós ónos eső miatt jégpáncél alakulhat ki az utak felületén, fokozott óvatossággal közlekedjenek az úton közlekedők, akár gyalogosan, akár ha gépkocsival teszik ezt.

A Magyar Közút Nonprofit ZRt. Pest Megyei Igazgatósága 48 kombinált géppel végzi az utak tisztítását. A gyorsforgalmú utak nedvesek, a fő-és mellékutak váltakozva sónedvesek, néhol havasak, latyakosak, a magasabban fekvő területeken lefagyások is előfordulhatnak. A megváltozott útviszonyok miatt lassulás várható a közlekedésben, illetve esetenként forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

Útállapotok, időjárás miatt korlátozások nincsenek érvényben, elzárt település nincs a megyénkben.

Az útra kelők elindulás előtt tájékozódjanak az aktuális időjárási viszonyokról a http://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/riasztas/ oldalon. Az okostelefonnal, táblagéppel rendelkezőknek javasoljuk, hogy telepítsék a katasztrófavédelem „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu) és figyeljék a katasztrófavédelem Facebook oldalán, illetve honlapján közzétett információkat is.

Kérjük a gépjárművezetőket, hogy autóikkal ne az utcán várakozzanak, álljanak be az udvarukra, mert a hóeke nem tud mozogni, főleg a keskenyebb ecseri utcákban.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 39/A. § (3) bekezdés b, pontja szerint a lakó- pihenő övezetben járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad.

Az Ecser Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2005. (X.14.) számú, a köztisztaságról, a hulladékkezelésről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és a
környezetvédelemről szóló rendeletének 12. §-a szerint:

(3) Az ingatlan tulajdonosa, használója köteles az ingatlan előtti járdát téli időszakban szükség szerint, havazás, jégképződés esetén, a biztonságos közlekedés érdekében – a hótól és jégtől – megtisztítani.
(4) A havat a járda úttest felőli részén kell összerakni úgy, hogy a gyalogos közlekedésre legalább 1 méter széles terület maradjon.
(5) Hórakást tilos elhelyezni:
a) tömegközlekedési járművek megállóhelyeinél, közüzemi és közérdekű létesítményre,
ill. ezek köré (pl.: vízelzáró csap, gáz és egyéb közlétesítmény, stb.),
b) útkereszteződésben, úttorkolatban,
c) útburkolati jeleken,
d) tömegközlekedésre szolgáló járművek megállóhelyeinél, a jármű megállóhelye és a járda között,
e) közüzemi, szolgáltatási, felszerelési tárgyon és annak közérdekű létesítményein.
(6) A közterületek tisztántartása nappal és éjszaka időbeni korlátozás nélkül végezhető.


honlapkészítés: dupai