Tök jó napok

A tökfaragásnak két irányvonala is van, amelyet követnek az egyes településen élők: van, ahol inkább a Halloween vonala érvényesül, van, ahol a régi időket idézik fel különféle tökökből készült kompozíciókkal, melyekkel feldíszítik az udvarukat az emberek.
Az Ecseri Szlovák Önkormányzat majd egy évtizeddel ezelőtt elevenítette fel azt a régi hagyományt, mely szerint különféle szép kompozíciókkal természetes anyagok felhasználásával díszítették az emberek saját portáikat. Helyi néprajzi gyűjtés alapján Ecseren már az 1930-as években élő szokás volt a töklámpások faragása, mely sok évtizeddel megelőzte az utóbbi időben megerősödött magyarországi Halloween szokást . Erre alapozva hirdetett versenyt a Szlovák Önkormányzat és a művelődési ház, így az előkerteket szebbnél szebb dekorációkkal ékesítették a lakosok. Az alkotásokról készített fotókat az Ecserért Községfejlesztő és Szépítő Egyesület által működtetett Teleházban kiállították, majd a díjkiosztó napját november 5-én a Rábai Miklós Művelődési és Közösségi Házban tökfaragással, Márton napi díszek készítésével, és finom sült tök fogyasztásával koronázták meg.
Díjazottak:
1. hely - Jurisik Miklósné
2. hely - Urrné Kulin Tímea
3. hely - Kormos Bianka
Különdíj: Nagy Szabina, Cserfa Kuckó Óvoda, Andrássy Utcai Óvoda, Laky Ilonka Általános Iskola
Közönségdíj: Süvegesné Almádi Éva
Az emberek között néha kisebb vitát szül, melyik irányvonal szerintük a helyes, vagy éppen elfogadható, de nyugodt szívvel azt mondhatjuk: mindegy. A lényege ugyanaz marad: tegyük szebbé környezetünket, településünket kreatív dekorációkkal, ötletekkel közösen.


Szatmári Zsuzsanna – Aszódi Csaba András
honlapkészítés: dupai