Bűnmegelőzési tanácsok Mindenszentek és Halottak Napja kapcsán

Mindenszentek és Halottak Napja közeledtével sokan látogatnak ki elhunyt szeretteik sírjához, hogy elhelyezzék a kegyelet virágjait és meggyújtsák az emlékezés gyertyáit.
A rendőrség a polgárőrséggel közösen ebben az évben is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira.
Így lesz ez Ecseren is. Kérjük, hogy a szűk Hunyadi utcában nagy figyelemmel, türelemmel közlekedjenek akár gyalogosan,akár gépkocsival. A Hunyadi utca a Rákóczi utca felől egyirányú, ezt szigorúan be kell tartani. Sajnos mindig van,aki a forgalommal szemben indul el. A parkoló autók úgy álljanak, hogy a gyalogjárdát ne foglalják el. Az utcában 30 km/h sebességkorlátozás van!

November elsején, kedden a 09.30. órakor kezdődő mise után, kb. 10. 30. órakor a hívek a templomból átmennek a temetőbe. Ez időre a Kossuth utcát és a Hunyadi utca temető bejáratáig terjedő szakaszát a polgárőrség szakaszosan, csupán a legszükségesebb időre lezárja, hogy az emberek biztonságosan tudjanak közlekedni.
A lezárás csupán néhány percre (max. 5 perc) lesz érvényben. Kérjük az autósok türelmét. Senki sem kíváncsi a menetben gyaloglókat gyalázó kijelentésekre, amelyekre sajnos már volt példa. A lezárást nem az egyház kérte, de balesetmegelőzési szempontból szükséges.

Az alábbiakban a rendőrség bűnmegelőzési felhívásából idézünk:

Van, aki már napokkal előtte megjelenik a temetőben, hogy rendbe hozza a sírokat, érzelmileg is felkészüljön a megemlékezés napjára. A temetőket azonban nem mindenki azért látogatja, hogy szerettei sírjánál megemlékezzen. Ilyenkor gyakrabban fordul elő gépkocsi-feltörés, sírokról történő virág- és koszorú eltulajdonítás, illetve alkalmi- vagy zseblopás.

Hogy ne váljon károsulttá a Rendőrség arra kéri, fogadja meg a következő tanácsokat:

Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljen környezetére, kézi-, illetve válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig maga előtt tartsa.
Az értékeit ruházatában, táskája belső zsebeiben, lehetőség szerint szorosan testközelben tartsa, vagy akár több helyen tárolja, és kerülje el, hogy őrizetlen maradjon.
Bankkártyája mellett ne tartsa a PIN kódját, lakáskulcsa mellé ne helyezzen lakcímet tartalmazó feliratot, mivel ezen adatok birtokában az elkövető további kárt okozhat.
Amennyiben gépjárművel közelíti meg a temetőt, ne hagyjon értékeket a gépjármű utasterében! Az üléseken hátrahagyott tárgy felkelti a tolvaj figyelmét. Az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot vagy feltörni a zárat. A személygépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz!
A járműben meglévő mechanikai vagy elektronikus védelmi eszközt használja a parkolás során. A jármű ajtaját, valamint ablakait mindig zárja le miután távozott. Az indítókulcsot, a gépkocsi iratait tartsa magánál, biztonságos helyen, ne tudjanak illetéktelenek hozzáférni.
Lehetőség szerint kijelölt parkolóban vagy jól megvilágított, forgalmas helyen hagyja autóját.
Soha ne hagyja őrizetlenül táskáját miközben a sírt rendezi. Alkalom szüli a tolvajt!
Tegyen feljelentést, ha meglopták! Amennyiben időben észleli a lopást, kérje a közelben álló személyek vagy a járművezető segítségét. Ne szálljon szembe a tolvajjal! .


honlapkészítés: dupai