Kis népszámlálás lesz 2016. október 1. és november 8. között

A Központi Statisztikai Hivatal 2016-ban mikrocenzust tart. A mikrocenzus, más néven kis népszámlálás végrehajtását a 2015. évi X. törvény rendelte el, az adatfelvétel részleteit pedig a 65/2015. (III. 25.) számú kormányrendelet tartalmazza.
Az adatfelvételre 2016. október 1-je és november 8-a között kerül sor. A minta a lakások 10 %-ára terjed ki, és 2148 településen mintegy 440 ezer háztartást és kb. egy millió embert érint. A mintába került háztartásokban élők számára a válaszadás kötelező.
Ecser település bekerült a 2016. évi mikrocenzus mintájába.
2016. október 1. és 9. között a kijelölt címeken élőknek lehetőségük lesz arra, hogy a kérdőívet interneten keresztül önállóan töltsék ki. Amennyiben az önkitöltés lehetőségével nem élnek, akkor 2016. október 10. és november 8. között a számlálóbiztos keresi fel a háztartást, hogy felvegye az adatokat.

A mikrocenzus egy mintavételes népesség-összeírás, amely két teljes körű adatfelvétel között követi nyomon a társadalmi folyamatokat. A mikrocenzust törvény rendeli el, a kiválasztott lakásokban lakók részvétele kötelező.
A mikrocenzus alapkérdőívei a lakás és a személyi kérdőív, melyekhez kapcsolódnak kiegészítő felvételek, úgymint a társadalom rétegződése, az egyes foglalkozások presztízse, véleményünk saját jóllétünkről, az egészségi problémából fakadó akadályozottság, illetve a nemzetközi vándorlás.

A mikrocenzus első eredményeit a KSH 2017 májusában teszi közzé.
További információk a Központi Statisztikai Hivatal oldalán érhetőek el:
http://www.ksh.hu/mikrocenzus2016/


honlapkészítés: dupai