Ne váljon „unokázós” csalás áldozatává! – Segítünk! – Hasznos tanácsok időseknek

„- Szia mama!
- Szia, Peti! Te vagy kisunokám?
- Én, persze! Nagy bajban vagyok, segíts kérlek!
- Jaj, mi történt? Mondd gyorsan!
- Karamboloztam, éppen mentőben ülök, kórházba szállítanak. A kocsim összetört, pénz kellene az elszállítására és a tárolásra, amit előre kell kifizetni. Összesen 300.000 forintra lenne szükségem, csak te tudsz segíteni, nagyi! Nem tudok elmenni érte, de elküldöm egy barátomat…”

A telefonbeszélgetés bárkivel, Önnel is megtörténhet. Azonban egy kis odafigyeléssel, gyanakvással elkerülheti, hogy bűncselekmény áldozatává váljon!

Unokázós csalás
Ön hallott már róla?

A csalás lényege, hogy általában éjszaka unokájának vagy más közeli hozzátartozójuknak kiadva magukat hívják fel vezetékes telefonon az idős embereket és valamilyen okra, például tartozásra vagy balesetre hivatkozva készpénz vagy pénzzé tehető értékeket csalnak ki tőlük.

Ezekben a csalástípusokban az a közös, hogy:
- a csalók idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek elvenni;
- telefonon keresik fel őket;
- valamelyik fiatalabb családtagnak adják ki magukat, aki különleges (veszélyes, problémás) helyzetben van éppen;
- idős áldozataikra lelki nyomást gyakorolnak;
- idős áldozataikat bizonyos szempont szerint előre kiválasztják.

Mit tehet?
- Ne bízzon meg a váratlanul jelentkező idegenekben, akár telefonon, akár személyesen keresik meg Önt!
- Próbálja meg kideríteni, hogy a családtag, hozzátartozó tényleg bajba került-e?
- Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a megnevezett unokával, hozzátartozóval, mert így tudja ellenőrizni a hívás valódiságát!
- Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget!

(Forrás: Pest megyei Rendőr-főkapitányság)

Ecseren a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kampánya keretében szeptember 19-én, hétfőn Ulicza Balázs, ecseri körzeti megbízott tájékoztatta az ecseri szépkorúakat az időseket fenyegető veszélyekről a Rábai Miklós Művelődési Házban. Átadta részükre a rendőrségi szórólapot is.

Kérjük a fiatalabb hozzátartozókat, hogy beszéljenek erről a bűnelkövetési formáról idősebb rokonaiknak, akik talán nem olvassák a neten a bűnügyi híreket. Hívják fel a figyelmüket a csalás veszélyeire, elkövetési formájára. Hagyják meg nekik azt a telefonszámot, ahol bármikor elérhetik Önöket, az unokájukat.


honlapkészítés: dupai