Zöldhulladék gyűjtés - Szigorította a Képviselő-testület a zsákok kihelyezésének rendjét!

A Vertikál Nonprofit Zrt. 2016. szeptember 21-én, szerdán és 22-én, csütörtökön szállítja el Ecserről a zöldhulladékot.

Sokszor tapasztalhattuk, hogy egyes ingatlanok elé a hulladékgyűjtő zsákok már napokkal (hetekkel) az elszállítás előtt kikerültek. A Vertikál Zrt. által év elején megküldött naptár alapján tudható a szállítások pontos ideje. Az önkormányzat honlapján is jelezzük, közzétesszük minden szállítás előtt. Az elmúlt hónapokban többször kérte az Önkormányzat a lakosságot, hogy ne az utcán tárolja a zsákokat. Ezeknek a felhívásoknak nem volt meg a kellő hatása. Továbbra is sok helyen az utcán rothadt a hulladék, rombolva az utcaképet. A fenntarthatatlan jelenség visszaszorítása céljából Ecser Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete módosította köztisztasági rendeletét. A módosítás szerint 2016. október elsejétől a kukákat, szelektív, vagy zöldhulladékos zsákokat, a zöldhulladékot, a lomtalanítás során elszállítandó lomot legkorábban a szállítás napját megelőző 48 órával lehet kihelyezni a közterületre.
A rendelkezés megszegői helyszíni bírsággal, vagy közigazgatási bírsággal sújthatóak.

Ecser Önkormányzatának 17/2005. (X.14.) számú, a köztisztaságról, a hulladékkezelésről, a hulladékok szelektív gyűjtéséről és a
környezetvédelemről szóló, többször módosított rendeletének 25. szakasza értelmében az avar és a kerti hulladék égetése május elseje és szeptember 30 között tilos. Kérjük a zöldhulladék elszállítási lehetőséget igénybe venni!
A rendelet megszegőit 5.000-Ft és 50.000-Ft közötti helyszíni bírsággal sújthatja a közterület-felügyelő, vagy 5.000-Ft és 150.000-Ft közötti közigazgatási bírság szabható ki.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet 4. § (6) bekezdése a települési hulladék gyűjtésére vonatkozó szabályok között, az alábbiakat tartalmazza:
„(6) A képződés helyén a zöldhulladékot a zöldhulladék elkülönített gyűjtésének céljára gyártott gyűjtőedényben vagy biológiailag lebomló hulladékgyűjtő zsákban kell gyűjteni kivéve a (7) bekezdés szerinti, valamint azt az esetet, ha a zöldhulladékot házi vagy közösségi komposztálás útján komposztálják.”

A fenti szabályozás 2016. január 1-jén lépett hatályba, ezért ezt követően a zöld hulladékot már csak a VERTIKÁL Nonprofit Zrt. emblémájával ellátott biológiailag lebomló zsákban, vagy a külön erre a célra megvásárolt és „ZÖLD HULLADÉK” feliratú matricával ellátott szabvány gyűjtőedényben kihelyezve szállítják el!

Természetesen a fenti szabályozás az ágszerű zöld hulladék szállítását nem érinti, azt ezután is az eddigiekhez hasonló módon lehet kihelyezni a gyűjtési napokon.

Felhívjuk figyelmet, hogy kisebb mennyiségű zöld hulladékot a heti szállítások alkalmával kihelyezett biológiailag lebomló hulladékok tárolására rendszeresített gyűjtőedénybe is beleteheti!

Akinek nincs elegendő zsákja, az a Polgármesteri Hivatalban, vagy a Művelődési Házban ingyenesen kaphat.

Megértését és együttműködését köszönjük!

21-én, szerdán a település déli része kerül sorra. Az ide tartozó utcák:
Ady Endre utca, Ipari park, Akácfa utca, Állomás utca, Andrássy utca, Apponyi utca, Arany János utca, Árpád utca, Attila utca, Bajcsy-Zsilinszky utca, Bercsényi utca, Bezerédi utca, Gagarin utca, Gyöngyvirág utca, Határ utca, Ibolya utca, Jókai utca, Mátyás utca, MÁV megállóhely épülete, Petőfi utca, Rózsa utca, Steinmetz kapitány utca, Széchenyi utca, Szegfű utca, Tölgyfa utca, Tulipán utca, Vasút utca, Vörösmarty utca, Zrínyi utca.

22-én, csütörtökön a település északi részéről viszik el a zöldhulladékot. Az ide tartozó utcák a következők:
Zártkerti dűlő, Cserfa utca, Deák Ferenc utca, Ecsellő utca, Eskü utca, Grassalkovich tér, Hunyadi utca, József Attila utca, Kálvária utca, Kereszt utca, Kerti dűlő, Kossuth utca, Lovas dűlő, Maros Rudolf utca, Meskó Rudolf utca, Mikla Pál utca, Nádas Béla utca, Öregszőlő utca, Rákóczi utca, Szalaska dűlő, Szent Antal utca, Szent Imre utca, Szent István utca, Tabáni utca, Teleki Pál utca, Ujhelyi József utca, Vida dűlő, Volly István utca.


honlapkészítés: dupai