Volt - nincs; Leszerelte a MÁV az egyik jegykiadó automatát

Évekkel ezelőtt még éjjel-nappal dolgozott egy vasutas az ecseri megállóhelyen. Azután munkaidejüket a nappali órákra korlátozták, de így is működött a jegypénztár. Végül személyzet nélkül, két jegykiadó automatával próbálta megoldani a vasút a bérlet- és jegyárusítást. Nemrégiben az egyik jegykiadó automatát minden különösebb értesítés nélkül leszerelte a MÁV.

Gál Zsolt polgármester úr Megkereste a MÁV-ot ebben az ügyben. Jelezte, hogy a meglévő automata nem mindig működik. Kérdezte, hogy visszahozzák-e a másik gépet és javasolta, hogy a pénztárosi rendszert állítsák vissza.

A MÁV-Start Zrt az alábbi választ küldte az önkormányzatnak:

Tisztelt Polgármester Úr!

Köszönettel vettük a MÁV-START Zrt. szolgáltatásait érintő észrevételét, amellyel kapcsolatban az alábbiakról szeretnénk tájékoztatni: Az Ecser állomáson található 2 jegykiadó automatából a JKA-040-es számú, 2016. június 22-én az állomásról elszállításra, illetve egy másik állomáson használatba vételre került, így Ecser állomásra történő visszaszállítása nem várható.

A jegykiadó automaták telepítésével, fenntartásával, illetve a pénztárakkal kapcsolatos döntéseket forgalmi adatok alapján hozzuk meg, így a fentiekben részletezett döntésünk meghozatalára az érintett jegykiadó automaták 2016. első féléve kihasználtsági adatainak figyelembevételével került sor. A konkrét esetben, az érintett mindkét ecseri jegykiadó automatából napi átlagban mindösszesen 77 darab jegy került kiadásra, ezen belül a legforgalmasabb órákat tekintve, (reggel 6 és 7 között), pedig átlagosan is csak 10 darab vásárlás fordult elő.

A fenti adatok alapján megállapítható, hogy ezt a vásárlási számot egy automata is ki tudja szolgálni problémamentesen. A fenti adatok sajnálatosan a pénztár nyitását sem teszik gazdaságilag indokolttá.

Az automaták gyakori meghibásodása kapcsán, jelezni szeretnénk, hogy a jegykiadó automaták működését munkatársaink távfelügyeleti eszközök segítségével folyamatosan ellenőrzik, ezen túlmenően az automata meghibásodás esetén riasztást küld a központba, ahol munkatársaink gondoskodnak a szükséges intézkedések meghozásáról.

Megvizsgáltuk a rendelkezésre állási statisztikákat a JKA-041-es számú (Ecser) jegykiadó automatának az elmúlt 10 napja (07.18 – 07.28) vonatkozásában. Egyes esetekben – jellemzően 1 órát meg nem haladó időtartamban - az automaták kapcsolata megszakadt a szerverrel, és ilyen esetben piros képernyős hibaüzenet jelent meg az automatán. Az ilyen meghibásodásokról a jegyvizsgáló kollégák is értesítésre kerültek, így pótdíjmentesen adhattak ki menetjegyet a meghibásodás fennállásának időszakában. Utasainkat, tehát kár nem érte az automaták eseti nem megfelelő működése miatt.

Megkeresését köszönve, kérjük tájékoztatásunk szíves elfogadását.
Üdvözlettel:

Perl Dezső Sándor
ügyfélszolgálati szakértő

MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt.


honlapkészítés: dupai