Átszervezték a közoktatás-irányítást

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere átadta az 58 tankerületi központ vezetőinek a felkérést.

Az igazgatóknak kell lenniük az igazi vezetőknek az iskolákban, az előző keretrendszer túlságosan leértékelte a munkájukat - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere.
Balog Zoltán a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) állománygyűlésén, amelyen átadták a tankerületi központi igazgatók kinevezéseit, azt mondta: az előző keretrendszernek talán az volt a legnagyobb hibája, hogy túlságosan leértékelte az iskolák vezetőinek munkáját.

Az igazgatók nem egyszerűen végrehajtói a tankerület utasításainak, hanem "az igazgatóknak kell lenni az igazi vezetőknek az iskolákban" - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: akkor lehet tőlük elvárni vezetőhöz méltó felelősséget, ha ehhez megadják az illetékességet is; ez talán az egyik legfontosabb változás a rendszerben.

Balog Zoltán elmondta, hogy 2011-ben új alapokra helyezték a magyar köznevelés rendszerét, de jelentős belső korrekciókra volt szükség az intézményfenntartásban.

A központosítás "túl jól sikerült" - fogalmazott, majd úgy folytatta, éppen ezért a decentralizáció a "jövő útja", a rendszer alapelveinek a fenntartásával.

Balog Zoltán azt is mondta, hogy az átalakításnak köszönhetően "szabadabban lehet a rendszerben gondolkodni".

"Én ezt tartottam a legnagyobb hiányosságának (...) a rendszernek" - jegyezte meg.

(MTI; kormany.hu)

Ecser a Monori Tankerülethez került. Ehhez a tankerülethez tartozik a Gyáli, a Vecsési, a Dabasi és a Monori járás. A tankerület vezetője Dr. Hrutkáné Molnár Monika lett, aki eddig a Vecsési Tankerületet vezette. Eddig Ecser Vecséshez tartozott, így ez az átszervezés a vezető személyében nem jelent számunkra változást.
Mint köztudott, az önkormányzatok 2011-óta nem tarthatnak fenn iskolát. Az Ecseri Laky Ilonka Általános Iskola is állami fennhatóság alatt áll. Az épület fenntartása jelenleg az önkormányzaté.


Fotó: Bartos Gyula/EMMI

honlapkészítés: dupai