Néprajzi tábor az EMMI támogatásával

Ez év januárjában a Zöld Koszorú Hagyományőrző Kör pályázatot nyújtott be iskolai tábor szervezésére az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Mivel évek óta a mindenkori negyedik osztályban heti egy alkalommal honismereti szakkör működik kézenfekvő volt, hogy ehhez a munkához kapcsolódva nyújtjuk be a tervezetet.
Végül egy 7 napos tábor programját készítettük el, mely részben Szlovákiában,
részben pedig Ecseren a Tájházban kerül megrendezésre. A pályázat kedvező elbírálást kapott, a megítélt összeg 1.111.000,-Ft volt. Így áprilisban már a konkrét programokat szerveztük.
Június 20-án 15 izgatott negyedikes diákkal indultunk a határ felé. A szállásunk Mojmirovcén (Ürmény) a kastélyszállóban volt. Első nap a helyi nevezetességekkel ismerkedtünk. Jártunk az ún. kiskastélyban, ahol színvonalas tárlatot rendeztek be és megnéztük a Szt. Orbán kápolnát. Másnap a kistapolcsányi kastélyban voltunk, Nyitrán pedig városnéző séta, ajándékvásárlás és játszótér várt minket.
A harmadik napon Ecser testvértelepülésére, Cabaj-Čáporra mentünk. Ez a falu két korábbi rész összevonásával jött létre. Minket a cabaji iskolában várt a polgármester, az igazgatónő és az ottani diákok. Ők is és mi is rövid műsorral készültünk, majd az egyik első osztályban vettünk részt rajzórán. A gyerekek közösen tevékenykedtek és mindenki megtarthatta munkáját. Az iskola megtekintése után a menzán ebédeltünk, majd egy jó hangulatú tekézés következett.
Az utolsó napon már csak játszottunk, felfedeztünk egy nagyon kellemes, hideg vizű forrást és ebéd után indultunk haza.
Pénteken, szombaton és vasárnap egyaránt 9 órakor találkoztunk a Tájházban.
24-én Kobza Enikő segítségével agyagtálakat formáztunk, és bőrből mindenki egy kis szütyőt készíthetett magának. Másnap kettéváltak a fiúk és a lányok és mindannyian hagyományos munkákat végeztek. A kaszálásban és a többi szerszám megismertetésében Vulman Zsolt, Trepák Ferenc és Kun Attila segített a srácoknak, míg a lányok Fabók Jánosné és Petrovits Viktória szakértő vezetésével szoknyát keményítettek, vasaltak és ráncoltak. Az utolsó napi program hagyományos ételek készítésével telt. Ebben Földváryné Martinovics
Mónikára és Dománé Szabó Krisztinára számíthattunk. Délben így nagyon
finom gulyáslevest ehettünk, amit a fiúk főztek, a második fogás pedig a lányok
keze munkája, lekváros bukta volt.
A gyerekek végig motiváltan, teljes erőbedobással vettek részt a programokban.
Mosolyukat, jókedvüket látva azt gondolom, hogy az egy hét igazán sikeres
nyárindító esemény volt.
Külön köszönöm Kántor Éva segítségét.

Jármai Ildikó


A Mojmirovcei helytörténeti kiállítás


A Kistapolcsányi kastély előtt

A Cabaji iskolában


A cabaji iskolások műsora


Az ecseriek fellépése


Közös alkotás az osztálybanCsoportkép Grassalkovich Antal portréja előtthonlapkészítés: dupai