Felhívás

Felhívás

„7 nap - szössze@NET

című, 3604/04673 azonosító számmal nyilvántartott szövő alapképző táborban való részvételre

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Időpont: 2016. június 13-19. naponta 9-17 óra közötti elfoglaltsággal

Helyszín:

VAJDASÁGI MAGYAR FOLKLÓRKÖZPONT
Szerbia – 24000 Subotica/Szabadka, Dózsa György u. 17.
MADJARSKI FOLKLORNI CENTAR U VOJVODINI
Tel. - üzenetrögzítő / fax: + 381 (0)24 530-866
web: http://www.vmf.org.rs
e-mail: vmf@vmf.org.rs

A projekt célja a helyi identitást erősítő és a gyakorlati tudás átadására irányuló, helyi szinten olyan hat napos hagyományőrző rendezvény szervezése, amelynek során a résztvevők megismerkedhetnek a gyapjú és vászon szövés alapjaival. A délutáni és esti órákra lehetősége lesz a résztvevőknek arra, hogy önállóan gyakorolják a napközben megszerzett tudást, és felelevenítjük majd a régi szövőműhelyek hangulatát.

A tábor célcsoportja: A programra összesen 12 főt várunk, elsősorban a Teleházak, IKSZT-k munkatársait, önkénteseket valamint közvetett célcsoportként minden, a szövés iránt érdeklődő résztvevőt, akik amellett, hogy elsajátítják a szövés alapjait, vállalják, hogy kovászemberként továbbadják a helyi, önfenntartásra berendezkedett gazdálkodó fiataloknak a tábor alapgondolatát, ösztönzik további szövő, és más hagyományos mesterségeket is bemutató helyi műhelyek létrehozását.

Projekt vezető: Takács Ágnes
Projekt asszisztens: Dimény Orsolya
Táborvezető: Raj Rozália

Előadók:
Elmélet: Szeles Gizella és Raj Rozália
Gyakorlat: Szalma Orsolya és Szalai Jolán

Tervezett program

1. nap:
A gyapjú fajtái, fonaltípusok előállítása –Szeles Gizella
Szövőkeret részei, összeállítása, felvetés szövőkeretre –minden táborlakó 5-6 cm-t vet fel. Síma szövés gyakorlása.Paraszt szövőszék részeinek ismertetése.

2. nap
Síma szövés, a GYÖNGY és ROZMARING elnevezésű díszítmény készítésének megismerése, gyakorlása. Székpárna készítés a díszítmény alkalmazásával. Vászonkötés ismertetése, síma vászon szövés.

3. nap:
Síma szövés FOGAZÁS elnevezésű díszítmény készítésének megismerése, gyakorlása. Székpárna készítés a díszítmény alkalmazásával. Csíkritmus típusok ismertetése, ízlés szerinti megválasztása/alkalmazása és gyakorlása.

4. nap:
Sima szövés SIMA SZUMÁK ÉS GÖRÖG SZUMÁK elnevezésű díszítmény készítésének megismerése, gyakorlása. Székpárna készítés a díszítmény alkalmazásával. Vászon szövés a választott csíkritmus típussal.

5. nap:
Székpárna készítés a választott díszítménnyel, a gyapjútermék levágása a szövőkeretről és az eldolgozási technika megismerése.
Vászon szövés a választott csíkritmus típussal.

6. nap:
A vászontermék levágása a szövőszékről, az eldolgozás ismertetése és alkalmazása. Távozás előtt: vetítéssel egybekötött előadás a gyapjú kisüzemi feldolgozásáról –Raj Rozália

7. nap
Tábor zárás, egyéni igények, különleges technikák Igény szerint választhat a táborlakó, hogy gyapjú, ill. vászonszövéssel foglalkozik e többet a hét folyamán. Lehetőség van naponta 1-1 gyapjú székpárna elkészítésére (50 x 50 cm) és a vászonszövés alapjainak, csíkritmus típusok alkalmazásával történő megismerésére, gyakorlására, terítő készítésére a hét folyamán. A hivatalos napi program után, bárki dolgozhat, ameddig kedve tartja.

A résztvevők hozzanak magukkal:
Mérőszalagot, ollót, jegyzetfüzetet, grafit- és színes ceruzákat, törlőgumit, tollat, kockás füzetet, nagyobb méretű és fülű gobelintűt, opcionálisan hálózsákot, reggelire, vacsorára való ételt, italt.

Jelentkezési határidő: 2016. június 1.

Online jelentkezési felület:

https://docs.google.com/forms/d/1qRra8MxbXuWjeIs2evGyd05_KANmXmzqVVZVB7LqKac/edit?usp=sharing

A programmal kapcsolatban érdeklődni lehet: Dimény Orsolyánál, dte@vnet.hu, +36 20/215-8880

A támogatás a helyszín, az alapanyagok, eszközök, a szakmai program és a szállás költségeit finanszírozza a szervezőknek, résztvevőknek egyaránt, a szervezést önkéntes munkával biztosítjuk.

Szállás: a helyszínen, matracokon hálózsákban, vagy napi utazás választása esetén, otthon.

Érkezés: 2016. június 13-án 8.30-ra

Közös étkezés (reggeli, vacsora) a résztvevők által létrehozott, saját felajánlásokból terített svédasztalos formában van lehetőség. Ebéd kiszállításra is van lehetőség saját költségen, amelyet a jelentkezési lapon előre, vagy a helyszínen jelezhet felénk.

A programra való utazáshoz telekocsit szervezünk, kérjük még az se rettenjen vissza, aki nem tud ott aludni, mert lesz olyan autó, amely naponta ingázik. Viszont az ott alvást azért javasoljuk, mert így elmélyültebben lehet elsajátítani a szövés mesterségét.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a rendezvényen/képzésen fényképek és videofelvételek készülnek, melyeket illusztrációként, illetve promóciós célból felhasználhatunk honlapunkon, illetve Facebook oldalunkon és csoportunkban.

Szeged, 2016. május 23.

Árgyelán György, elnök és Takács Ágnes, projektvezető

honlapkészítés: dupai