Élő kapcsolat a határon túli magyarsággal

Nagymagyarra (Zlaté Klasy) látogatott az Ecser Nagyközségi Önkormányzat küldöttsége április első napjaiban. A Nagymagyari Polgármesteri Hivatalban Csicsay Ottó polgármester és az önkormányzati képviselők fogadták az ecseri vendégeket. Bemutatták a települést, annak történetét, majd áttekintették a két önkormányzati rendszerrel kapcsolatos tapasztalataikat. Megbeszélték a testvér-települési kapcsolatok további fejlesztésének lehetőségeit is.

Az ecseriek megtekintették a volt izraelita temetőben kialakított emlékhelyet, majd ellátogattak a település magyar óvodájába. A Magyar Tannyelvű Általános Iskolában Dudás Tímea igazgató asszony mutatta be az intézményt és tájékoztatást adott azokról az erőfeszítéseikről, amelyet a magyar oktatás megtartásáért tesznek.
Az ecseriek elutaztak Ürménybe (Mojmirovce) is, ahol megkoszorúzták Grassalkovich Antal szülőházát.

Nagymagyari barátaink legközelebb április 23-án jönnek el Ecserre, de az idén még lesz több találkozónk is.
A két önkormányzat azon dolgozik, hogy az együttműködést még szorosabbá tegyék, bevonva az intézményeket is, mindkét település előnyére.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő anyagi támogatásával jött létre, az Alapkezelő Magyarország és a Kárpát-medence magyarok lakta települései közötti magyar-magyar kapcsolatok ápolását és fejlesztését célzó testvér-települési programok és együttműködések támogatására kiírt pályázat keretében.


Nagymagyari vendéglátóink

Gál Zsolt ecseri és Csicsay Ottó nagymagyari polgármester

A Magyar Tannyelvű Alapiskola

Dudás Tímea igazgató bemutatja az intézményt

Emléktábla az iskola bejáratánál

A fasizmus áldozatainak emléktáblája

A Nagymagyari Katolikus Templom

A Magyar Tannyelvű óvoda

A Polgármesteri Hivatal

Dudás Tímea igazgató és Barta Zoltán jegyző a két ország oktatási rendszereiről beszélget

Grassalkovich Antal szülőháza Ürményben.

honlapkészítés: dupai