Digitális Témahét

Befejeződött a digitális témahét, melynek célja a digitális pedagógia elterjesztése. Bemutattuk azt, hogy az infokommunikációs technológia bármely tantárgyi anyag feldolgozásánál használható. Az elkészült munkánkból egy kis ízelítő:

8.b osztály a vers feldolgozása során az alábbi programokat használta: Word szövegszerkesztő, Paint rajzoló, Photoscape montázs és képszerkesztő, Movie Maker videó szerkesztő,Tagul szófelhő készítő, Audacity zeneszerkesztő, Publisher naptárkészítő.

Áprily Lajos: Március

A nap tüze, látod,
a fürge diákot
a hegyre kicsalta: a csúcsra kiállt.
Csengve, nevetve
kibuggyan a kedve
s egy ős evoét a fénybe kiált.

Régi, kiszáradt
tó vize árad,
néma kutakban a víz kibuzog.
Zeng a picinyke
szénfejű cinke
víg dithyrambusa: dactilusok.

Selymit a barka
már kitakarta,
sárga virágját bontja a som.
Fut, fut az áram
a déli sugárban
s hökken a hó a hideg havason.

Barna patakja
napra kacagva
a lomha Marosba csengve siet.
Zeng a csatorna,
zeng a hegy orma,
s zeng – ugye zeng, ugye zeng a szíved?


A tavasz az újjászületés, felemelkedés évszaka. A Március című vers azt a pillanatot emeli ki, amelyben a szabad lelkű diák felér a hegytetőre, és ekkor úgy tűnik, mintha az egész univerzum megtorpanna előtte. Minden pillanat, amit odafent tölt el, varázslattal van fűszerezve, minden másodperc töredékében új hangokat hall meg, mintha a világ pillanatról pillanatra változna, de mégis ugyanaz marad. A napfényben fürdő hegyoldal szerelmes vágyakozást kelt a szívében, hogy szabadnak érezze magát, mint a körülötte daloló énekesmadarak. A költő mintha csak a múlton nosztalgiázna, miközben látja lelki szemei előtt, ahogy a meleg napfény lassan átitatja a hegységet, mintegy hercegnő, aki kiengedi hosszú, ragyogó haját, úgy terül le a dombokra, a folyókra, a régi kutakra, a virágok szirmaira a világosság. A fiú mintha egy pillanatra teljesen szabadnak és függetlennek érezné magát a külvilágtól, a levegőt betölti tavasz illata: a virágok, a tó, és a hegymámorító illatkeveréke. Kéjes gyönyörrel tölti el, hogy hallja hangját a szellőben, emlékeket őriz, amelyek soha nem változnak.

Azonban nem csak a fiú lelke telik meg reménnyel a tavasz kezdetekor: a természet mesés változáson esik keresztül. A kiszáradt tavak és kutak vize megárad, az énekesmadarak ismét dalolni kezdenek, a hó leomlik a hegyoldalról. A föld egy tüzes új reménnyel ébred fel.

tanulói elemzés

Elkészült 4.a osztály csoportjainak összefűzhető novellás füzetei is.

Egy kis autó kalandja.pdf

Erdei manók.pdf

Tündérkert.pdf

videó.pdfMárcius - montázs

Rajz

Naptár

Szófelhő

Kép

Szófelhő

Montázs

Szófelhő

honlapkészítés: dupai