Monori BORTÁRS Filmfesztivál

A Monor Környéki Strázsa Borrend, Monor Hegyessy Lions Club és a KultPince - Monor Város Önkormányzata támogatásával 2016-ban is meghirdeti a borkultúrával, a szőlőtermeléssel, a borturizmussal és pincefalvakkal foglalkozó filmek és egyéb mozgóképek fesztiválját: a Monori BORTÁRS Filmfesztivált. A hagyományoknak megfelelően társrendezvényként ugyanebben a témában meghirdetik a Vannak Vidékek Legbelül fotópályázatot is.
A filmfesztivál elnevezése arra a koncepcióra utal, hogy a fesztiválon elsősorban mozgókép (film, videó, televíziós műsor) kerül a zsűri és a közönség elé, de azt is jelzi, hogy a „BORTÁRS” fesztiválnak társművészeti rendezvénye is van, jelen esetben a borkultúrához kötődő fotópályázat.
Fővédnök: Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár, Belügyminisztérium
A kezdeményezés célja a kulturált borfogyasztási szokások terjesztése, a valódi értékes termelői kultúra megbecsülése, az igényes filmes és fotós (művészeti) ábrázolással a képi kultúra fejlesztése és nem utolsó sorban Monor hírnevének növelése.
Műfaji megkötés nincs, egyetlen feltétel, hogy az alkotó a magyar szőlő- és borkultúrát állítsa műve középpontjába. Várják tehát mindazon mozgóképes alkotásokat, melyek centrumában a bor és az azt megtermelő ember áll.
Filmes pályázat
Kategóriák:
- dokumentumfilm
- ismeretterjesztő-, referencia film
- televíziós műsor (egész vagy önálló rész)
- egyéb (reklám, etűd, spot, klip)
Filmek tekintetében időkorlát nincs, de elsősorban 30 perc alatti filmeket várnak a szervezők. Az előzsűrinek kivételes esetben joga van ennél hosszabb filmet is a versenybe válogatni.
- Bor Maraton mozgóképek
Új kategóriát vezettek be; NEMZETI BOR MARATON MOZGÓKÉPEK névvel.
Olyan 10-20 mp-es mozgóképeket (snitteket) várnak az ország minden sarkából a Nemzeti Bor Maraton rendezvényeiről, (egy nevező max. 5-öt nyújthat be), melyek egy nyilvános, Bortárs Bor Maraton gyűjteménybe kerülnek be és ezekből minden beküldő szabadon válogathat és elkészítheti a maga, a bemutatásra szánt klipjét, amelynek hossza maximum 3 perc lehet.
Fotópályázat
A már nagy presztízsű „VANNAK VIDÉKEK LEGBELÜL” c. országos fotó pályázat és kiállítás amatőrök és hivatásosok számára egyaránt nyitott. A téma itt is a szőlő, a bor és a szőlőt művelő, a bort termelő ember, a szőlőt termő természet.
Várják a fotópályázatokon még nem szerepelt, az elmúlt 5 évben készült digitális fotókat a következő kategóriákban:
- Borvidékek (Táj és építészet)
- Szőlősgazdák és borászok (emberek, arcok és tevékenységek)
- A szőlő/bor lelke (lírai hangulatok, képköltészet)
Bővebb információ és nevezési lap a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján található.
http://www.nmi.hu/hu/Szakmai/Forrasteremto/Monori-Bortars-Filmfesztival-es-Vannak-Videkek-Legbelul-Fotopalyazat

honlapkészítés: dupai