Új térfigyelőkamerák szolgálják az ecseriek biztonságát

A Cserfa újságban már hírt adtunk róla: elkészült az új térfigyelő kamerarendszer Ecseren, felváltva az időközben elavult, négy kamerával működő közbiztonsági szolgáltatást. A régi berendezés kitett magáért, hiszen a rendszer – központjában egy számítógéppel – több, mint tíz éven keresztül folyamatosan, éjjel-nappal működött, rögzítette az általa látott falubeli történéseket.
A Belügyminisztérium pályázatán Ecser sikeresen pályázott. A 4.462.127 forint birtokában a fejlesztést az önkormányzat előkészítette. Kiválasztotta a kivitelezőt, a Patrol 24 Kft-t. A kivitelezés során azonban nehéz helyzetbe került az önkormányzat, mert a rendőrséggel közösen kialakított, a villanyoszlopokra elképzelt kamera-elhelyezési koncepció érvényesítése akadályokba ütközött. A Patrol 24 Kft. jelezte ugyanis, az elektromos művek feltételeket támasztott a rendszer üzemeltetésével kapcsolatban. A villanyoszlopok használatáért bérleti díjat szabott meg, illetve az áramfelhasználás tarifáját is az önkormányzat számára kedvezőtlenül, drágán állapította meg. Évente több millió forintos terhet jelentett volna az önkormányzatnak az ELMÜ-vel való együttműködés költsége.
Az új helyzetben takarékosabb megoldást keresett az önkormányzat. A térfigyelő kamerarendszert áttervezve, egyeztetve a rendőrkapitánysággal, olyan pontokra kerülhettek a kamerák, ahonnan hasonlóan jó a térfigyelő berendezések áttekintő képessége, mintha a villanyoszlopokra kerültek volna és a normális áramellátás is biztosítható. Az új rendszerben két oszlopot kellett elhelyezni, továbbá az intézményeken is sikerült olyan pontokat találni, ami rendészeti szempontból is megfelelően szolgálja a közbiztonságot. A kiépítésnek is volt költsége természetesen, de lényegesen kevesebb, mint az ELMÜ-vel való együttműködésnek.
Elkészült az új központi egység is, helyükre kerültek a kamerák s a monitor. Az új rendszer biztonsággal figyeli a közterületeket, illetve az önkormányzati intézményeket: az iskola és az óvodák környezetét.
A fejlesztés ebben az évben folytatódik. Az új rendszerhez további kamerákat kapcsol az önkormányzat, ezekkel is növelve a falu közbiztonságát.


honlapkészítés: dupai