Ismét régi hagyományaink szerint - Nagypénteki mosdás a Szerelem patakban

Az Ecseri Szlovák Önkormányzat és a Zöld koszorú Hagyományőrző kör az idén is megrendezte március 25-én, a patakparti mosdást. Ecser főutcáján, a Széchenyi utcán csordogáló Szerelem patak vize a hagyomány szerint nagypénteken mágikus erővel rendelkezik. A tiszta víz a keresztény hit tanítása alapján az élet, a lelki megtisztulás és a termékenység szimbóluma. Ebből fakadóan tulajdonítottak elődeink varázslatos erőt a falun keresztül folyó nagypénteki víznek. A néphit úgy tartotta, hogy aki ezen a napon megmosdik a patakban, az egészséges, fiatal és szép marad a következő esztendőben. Ezért minden évben kimentek a patakhoz mosakodni, hogy annak varázslatos erejében részesülhessenek.
Pénteken délelőtt az óvodások jöttek el a patakhoz, bár ők mindenféle praktika nélkül is szépek és fiatalok.
Délután a főleg népviseletben megjelent vendégeket Kele Jenő, az Ecseri Szlovák Önkormányzat képviselője köszöntötte. Elmondta, hogy a Nagyközségi Önkormányzat és a Szlovák Önkormányzat közötti jó kapcsolatnak köszönhetően minden évben épül, szépül a Széchenyi utca. Tavaly elkészült az Ecser fennállásának 700. évfordulójának emléket állító alkotás, és a sétány. Az idén megújult a kis híd és épült egy lépcső, amely biztonságosabbá teszi a lejutást a vízhez.
Nemcsak ecseriek jöttek el szép számban a rendezvényre, hanem a környező települések hagyományőrzőit is vendégül láthattuk, többek között Nagytarcsáról és Maglódról. Megtisztelte jelenlétével a programot Dr. Király Katalin, a Szlovák Közművelődési Központ igazgatója.
Amikor már mindenki megszépült, a Tájház udvarán igazi ecseri lakodalmas kalács várta a vendégeket.Kele Jenő köszönti a megjelenteketFotó: Dr. Horváth K. József

honlapkészítés: dupai