Komolyzene - iskolásoknak

2015. áprilisában a Tánc Világnapja alkalmából rendhagyó színházi előadásra invitálta a művelődési ház a Laky Ilonka Általános Iskola felső tagozatos tanulóit: a Gödöllői Táncszínház János vitéz című előadására. Az előadás nagy sikert aratott úgy a gyerekek, mint a pedagógusok körében. Ezen a sikeren felbuzdulva november 9-én egy másik művészeti területet, a komolyzenét igyekeztünk közelebb hozni, most az alsó tagozatos gyerekekhez. A Rákoshegyi Bartók Zeneház Közalapítvány művészeinek tolmácsolásában Prokofjev gyermekeknek narrátorra és szimfonikus zenekarra írt meséje, a Péter és a farkas csendült fel a művelődési ház falai között.
A gyerekek az előadás első részében megismerkedtek az egyes szereplőket megszólaltató hangszerekkel és azok egyedi, sajátos hangzásával. Ez után az egyszerű történetet és a nagyszerű muzsikát hallgatva már a legkisebbek is teljes bizonyossággal tudták megkülönböztetni a történet legfontosabb szereplőit: a madárkát, a kacsát, a macskát, Pétert, vagy éppen Nagyapó dallamait.
A rajzfilmekhez és bábelőadásokhoz szokott közönségnek kicsit új volt az előadás: csupán a hangok varázsolták a hallgatóság elé a történetet, amit mindenki úgy „nézett” végig, ahogy saját, szárnyaló fantáziája megrajzolta a szereplőket és az eseményeket.


Fotó: A Bartók Zeneház egy korábbi előadása: Péter és a farkas

honlapkészítés: dupai