Négyszázan látták az I. Ecseri Lovasnapot

Jó hangulatú, tartalmas délutánt töltött együtt az Első Ecseri Lovasnapon a nagyszámú érdeklődő és a Varázs Lovas Sport Egyesület május 10-én.
Takács Sándor, a Varázs Lovas Egyesület vezetője elmondta: célkitűzésük az volt, hogy a lovas sportot, mint hungaricumot mind szélesebb körben terjesszék. Mint mondta, kicsit kilógnak a sorból, mert ők a western sport irányzatot képviselik. A western Amerikából jött Magyarországra, de az alapjai teljesen megegyeznek a magyar csikós hagyományokkal. Utalt rá, a western lényegében munkalovaglást jelent. A marhák terelését és farm körüli munkák lovakkal történő elvégzéséből eredő tevékenységet foglalja magában. Jelezte, a lovakkal úgy lehet terelni a marhákat, ahogy a pulikkal a nyájat. Nem mindig szükséges lovas se a nyeregbe. Az erre kiképzett lovak önállóan el tudják végezni a marhák terelését.
Az I. Ecseri Lovasnap rendkívül gazdag programjának első attrakciója a fogathajtó bemutató volt. A gyönyörű kocsit két gyönyörű lipicai félvér paripa, Durcás és Balhé húzta, Boross Ivó irányítása mellett. Felszerelés Jukker szerszámzat volt. A bőr bújtatók helyett krómveretes bújtatókkal látták el a lovakat. A bemutatón látott fogat C kategóriás versenyeken fog részt venni. A fogat tulajdonosa Gászler János.
A vadászmadár bemutatónak Bódis Gergely László és ragadozó madarai voltak a főszereplői. A héják és a sólyom titkainak föltárása szemlátomást szórakoztatta a publikumot.
Polányi Máté lasszó bemutatóval ejtette ámulatba a közönséget. A többszörös Európa Bajnok lasszózsonglőr a legkülönbözőbb helyzetekből és stílusban tudta a lécekből összeszögezett borjú nyakába dobni a kötelet.
A díjugrató szakágat Juhász Lilla és Czecze László képviselte. Szép ugrásokat mutattak be, illusztrálva, hogyan lehet megkönnyíteni a lovak dolgát az akadályok abszolválásában.
A western lófelhasználás fogásait a Varázs Lovas Egyesület lovasai mutatták be.
Végezetül Tászler Melinda a szabadidomítás rejtelmeibe vezette be a közönséget. Élvezet volt nézni, hogy eszközök nélkül, puszta szándékkal, mozdulatokkal milyen szépen tudja alakítani a lovak akaratát. A szép és okos állatok első impulzusra engedelmeskedtek idomáruknak. Ha kellett ügettek, máskor hátra felé vagy oldalazva mentek, térdre borultak, komplimentet mutattak be. A két kis póni Tászler Melinda kérésére szívesen le is feküdt a talajra.
A bemutatót konzultáció követte. Mindenki közelebbről is megismerkedhetett a fellépőkkel és állataikkal, madaraikkal.
Elmondható, az Első Ecseri Lovasnap sikeres volt, szép hagyomány fejlődhet ki belőle Ecseren.

Dr. Horváth K. József

honlapkészítés: dupai