Európai Polgári Díjjal tüntették ki Kerényi Lajos piarista szerzetest

Sok ecseri fiatal ismeri Kerényi Lajost, hiszen több ifjúsági rendezvény szervezője, előadója, legutóbb Maglódon is vendégül láthattuk.

A díjat átadó Hölvényi György, európai parlamenti képviselő laudációjában hangsúlyozta, hogy Kerényi Lajos a reményt közvetítette a kommunista diktatúra évtizedeiben.
Kerényi Lajos a nagymarosi és egerszalóki ifjúsági találkozókon sok ezer fiatalnak adott reményt, célt és közösséget egy olyan időben, amikor ez kockázatos és tilos volt. Hölvényi György EP-képviselő szólt arról, hogy Európa keresztény gyökereiből táplálkozik. A másikra figyelő szolidaritás, a helyi közösségekre épülő társadalom, a természet védelme és a szabadság eszménye mind keresztény tanításból fakad. Ezen értékek megtartásáért azonban küzdeni kell, amelyhez jó példákra és minél több önálló, a közösségekért tenni képes európai polgárra
van szükség.

Kerényi Lajos az ünnepségen arról beszélt, hogy a természetfeletti értékeket „kilopták az emberi lelkekből és a társadalomból, a megtépett, értékeitől megfosztott ember pedig nem talál válaszokat az élet nagy kérdéseire, és ebbe belebetegszik”. A díjazott hozzátette: ő eddig is mindent megtett a természetfeletti világ „visszavarázsolásáért”, és ezután még nagyobb lelkesedéssel és erővel fog munkálkodni.

Az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájának vezetője elmondta: az EP 2008-ban alapította az Európai Polgári Díjat, amelyet olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyiségeknek, illetve szervezeteknek ítélnek oda, akik és amelyek a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához járulnak hozzá vagy az unió közös értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki.


honlapkészítés: dupai